- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Facturarea electronică devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile. Sancțiuni și termene

06 Dec, 13:34 • Bocioacă Bianca
Facturarea electronică va fi obligatorie pentru toate tranzacțiile, de la 1 ianuarie 2024. România instituie facturarea electronică generalizată pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României.
Facturarea electronică devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile. Sancțiuni și termene

Facturarea electronică va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile, iar măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026, precizează un comunicat transmis de Ministerul de Finanțe.

Facturarea electronică, obligatorie de la 1 ianuarie

Sunt vizate SRL-urile, II, PFI, chiar și ONG-urile care desfășoară activitate economică.

Sistemul național privind factură electronică RO e-Factura va fi extins, din 2024, la toate:

  • (i) persoanele stabilite în România, indiferent dacă au cod de TVA sau nu,
  • (ii) la persoanele nestabilite în România, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru toate operațiunile care au locul livrării sau prestării pe teritoriul național.

Citește și: Facturarea electronică generalizată, la un pas de implementare. Când dispare factura pe hârtie?

În perioada 1 ianuarie –  30 iunie 2024, aceste persoane au obligația să transmită facturile emise, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, indiferent dacă destinatarii sunt sau nu înregistrați în Registul RO e-Factura.

Transmiterea facturilor prin sistem nu este obligatorie pentru exporturi și livrări intracomunitare de bunuri. Cu excepția situației în care atât furnizorul/prestatorul, cât și destinatarul sunt înregistrați în Registrul RO e-Factura, persoanele menționate mai sus sunt obligate să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor Codului fiscal.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național este de cinci zile lucrătoare de la data emiterii facturii.

Factura nu există decât la momentul la care aceasta este transmisă prin E-factura și se întoarce înapoi validă, cu sigiliul ANAF. În concluzie, doar în momentul în care o factură are sigiliul ANAF, devine document fiscal.

Nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă între 1.000 lei – 10.000 lei, dar în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 sancționarea este suspendată.

  • între 5.000 – 10.000 lei pentru persoanele juridice contribuabili mari
  • între 2.500 – 5.000 lei pentru persoanele juridice contribuabili mijlocii
  • între 1.000 – 2.500 lei pentru celelalte persoane juridice si pentru persoanele fizice

Citește și: Marcel Boloș a găsit soluția pentru a pune capăt fraudei din România. Din 1 ianuarie facturarea electronică va fi obligatorie pentru o categorie de români

De la 1 iulie 2024, se introduce obligativitatea facturării electronice și transmiterea facturilor prin sistemul RO e-Factura pentru toate persoanele menționate mai sus.

RO e-Factura are beneficii importante atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat:

  • Oferă o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuției bugetare și în următoarea etapă, a tranzacțiilor în relația relația business-to-business (B2B);
  • Contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene.
  • Va reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală;
  • Va fi un sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale UE;
  • Va asigura posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entități din oricare stat membru al Uniunii Europene;
  • Sistemul va oferi date în timp real, lucru care va conduce la eficientizarea procesului de colectare și, implicit, asigurarea necesității de investiții ale statului român;
  • Eficiență, predictibilitate și transparență în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;
  • Va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară (desk – audit – control ANAF – Antifraudă de la distanță) pentru acțiunile de conformare și prevenire;
  • Datele colectate prin acest sistem vor fi suport pentru analize predictive mai detaliate ale evoluției economice, identificarea asimetriilor din economie și implementarea unor politici fiscale pertinente care să asigure un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri;
  • Elimină vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare pe suport hârtie.