- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii români sunt disperați! Își duc vacile gestante la abator pentru că nu mai au bani să le țină!

31 Oct, 15:39 • Cornel Ghimeșan
Fermierii nu mai au bani pentru vacile lor, costurile extrem de crescute îi împing pe crescători să facă gesturi disperate. „20 de vaci în COP, în plină lactație și gestante; a spus că nu-l mai interesează, el de sâmbătă le înțarcă, nu le mai mulge și le pregătește pentru abatorizare. Este dureros!”
Fermierii români sunt disperați! Își duc vacile gestante la abator pentru că nu mai au bani să le țină!

Industria vacilor de lapte este în plină criză. Cozile la porțile abatoarelor sunt din ce în ce mai mari, iar efectivele de animale dispar pe zi ce trece, în lipsa perspectivelor mai bune pentru această ramură a zootehniei.

Fermierii au ajuns să-și ducă la abator vacile gestante și în plină lactație, pentru că sunt depășiți de costurile din ce în ce mai mari. Mai multe detalii despre această situație disperată am aflat de la Vasile Deac, fermier din județul Satu Mare.

Alte articole: Explozie a prețului la cereale! Decizia Rusiei de a rupe întelegerea destabilizează piața mondială.

”Stocurile pentru anul viitor sunt nesemnificative. Din acest punct de vedere, foarte mulți fermieri au luat decizia de a-și abatoriza foarte multe animale. M-a rugat și domnul Buda, m-a rugat și domnul ministru, să le dau toate informațiile de pe rețelele de vânzări și să arate și la Bruxelles cum se taie animalele în România din aceste cauze. Un fermier care nu își produce furajul, care nu are ciclu închis de producție, sigur este falimentar în aceste condiții”, a spus Vasile Deac în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.

Fermierii stau la cozi la abator

Fermierul a mai precizat că, potrivit estimărilor și cifrelor pe care le are din piață, până la 30% din bovinele mame au dispărut din România. Astfel, fermierul avertizează că ne-am putea confrunta anul viitor chiar și cu o criză de viței.

Fermierii sunt disperați! Își duc vacile gestant la abator pentru că nu mai au bani să le țină!
Fermierii sunt disperați! Își duc vacile gestant la abator pentru că nu mai au bani să le țină!

”Poate guvernanții noștri se trezesc în ceasul al doisprezecelea să ajute această zootehnie a României, pentru că altfel ne prăbușim. Din estimările mele și din analiza mea de piață, s-au decimat până la 30% din bovinele mame ale României. Dacă facem un exercițiu și sunăm la un abator, o să ne facă o planificare probabil peste 60 de zile ca să ne abatorizeze animalele, ceea ce este foarte grav. Un membru al cooperativei m-a chemat, că își pregătește animalele pentru abatorizare; 20 de vaci în COP, în plină lactație și gestante; a spus că nu-l mai interesează, el de sâmbătă le înțarcă, nu le mai mulge și le pregătește pentru abatorizare. Este dureros!”, a mai subliniat Vasile Deac.

Citește și: Povestea românilor „divorțați” definitiv de România, din cauza sărăciei: „Aici nu duci lipsă pentru ziua de mâine” / Amintiri triste din pribegie

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult