- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice în ferme, din 25 aprilie. Ultimele informații

19 Apr, 21:22 • Fundeanu Madalina
Se dau bani pentru instalarea panourilor fotovoltaice în ferme. Ministerul Energiei face ultimele pregătiri pentru lansarea unui nou apel de proiecte prin Fondul pentru Modernizare.
Finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice în ferme, din 25 aprilie. Ultimele informații

Ministerul Energiei face ultimele pregătiri pentru lansarea unui nou apel de proiecte prin Fondul pentru Modernizare, pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Astfel, două linii de finanțare vor fi lansate pe data de 25 aprilie, una pentru autoconsum, iar cealaltă pentru producție și vânzare, potrivit informațiilor relatate de Agro TV.

Bani pentru instalarea panourilor fotovoltaice în ferme

Mai multe modificări au fost aduse, însă, ghidurilor celor două linii de finanțare. Printre acestea se numără și excluderea de la finanțare a codurilor CAEN care fac parte din domeniul agricol. Prin urmare, fermierii nu vor putea depune proiecte în această sesiune, dar vor avea posibilitatea de a implementa proiecte asemănătoare începând din luna septembrie, moment în care se va lansa sesiunea a doua a schemei de energie pentru sectorul agroalimentar.

În privința liniilor de finanțare care se lansează pe data de 25 aprilie, consultantul Neluțu Dogaru a făcut următoarele precizări, pentru sursa citată.

„Dacă vorbim de programele pentru energie, s-a lansat ghidul final pentru Fondul de Modernizare, atât pentru secțiunea autoconsum, cât și pentru producție.

Au modificat un pic față de ce se știa anterior, în sensul că au eliminat în această sesiune codurile CAEN 01, 10, 11. Cu alte cuvinte, agricultorii nu pot să depună acum, însă vor putea depune din septembrie, cât se deschide a doua sesiune pentru sectorul agroalimentar.

Ca perioadă de depunere pe Fondul pentru Modernizare, avem 25 aprilie – 23 iulie, deci este suficient timp cât să-și facă documentele și tot ce le trebuie ca să depună proiect pentru aceste programe de energie.”, a declarat Neluțu Dogaru, în emisiunea „Agricultura la Raport”.

Ai mai putea fi interesat și de: După Enel, PPC anunță un „mega deal” de 2 miliarde. Grecii vor să investească în 90 de proiecte fotovoltaice, inclusiv din România

Panouri fotovoltaice

Cine poate beneficia de finanțare

„Pot aplica cei care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pentru autoconsum, unde intervine obligativitatea consumului propriu pe perioada implementării a unui procent minim de 70% din energia produsă.

Dacă ai o instalație de 1 MW, produce minim 1000 MV, automat trebuie să îți asumi minim 700 MW consum propriu. Dacă vorbim de producție pentru vânzare, acolo nu mai avem nicio obligativitate de autoconsum, însă acolo e cererea mai mare și este posibil să fie necesară o cofinanțare, în așa fel încât să-și mărească șansele la finanțare”, a mai precizat Neluțu Dogaru.

Vezi mai multe știri: Ministrul Mediului lansează programul dedicat instalării panourilor fotovoltaice pentru biserici și instituții sociale. Sunt în joc 250 milioane de lei