- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fonduri de 590 de milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Noile declarații ale Ministrului Energiei

11 Jan, 17:24 • Fundeanu Madalina
Ministrul Energiei a anunțat că vor fi alocate fonduri de 590 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Bucureștiul și alte orașe vor putea să investească în rețelele vechi, ceea ce va reduce facturile la întreținere.
Fonduri de 590 de milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Noile declarații ale Ministrului Energiei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, în decursul zilei de joi, că instituția pe care o conduce va lansa din Fondul pentru Modernizare un apel de 590 milioane euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare, în special pentru cel din București, transmite Gândul.ro.

Ministrul Energiei a anunțat că vor fi alocate fonduri de 590 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare

„Două vești bune. Zilele trecute am semnalat o avarie majoră la rețeaua de termoficare din București, care a lăsat zeci de mii de români fără apă caldă și căldură.

Am explicat că tronsonul respectiv, pus în funcțiune din 1981, ar fi putut fi reabilitat de ani de zile pe fonduri europene, dar Primăria Generală nu s-a implicat și a pierdut aproape toți banii. Este inacceptabil ca zeci de mii de bucureșteni să rămână, în condiții de ger, fără căldură și apă caldă.

Astăzi vă prezint și soluția: lansăm prin Ministerul Energiei, din Fondul pentru Modernizare, un apel de 590 milioane euro pentru modernizarea sistemelor de termoficare. Grant până la 100%!

Bucureștiul și alte orașe din țară vor putea să investească în rețelele vechi de termoficare de zeci de ani, ceea ce va reduce facturile la întreținere pentru sute de mii de români și va asigura condiții normale în casele lor. Apelul se va deschide pe 1 februarie, ora 12.00, în platforma MYSMIS”, a anunțat, joi, Sebastian Burduja.

Te-ar putea interesa și: Noi ajutoare de stat pentru porturile din România. Comisia Europeană a aprobat schema de 126 de milioane de euro

sisteme de termoficare
sisteme de termoficare

Ministrul Energiei a anunțat, de asemenea, stadiul proiectului Tarnița-Lăpuștești.

„A doua veste bună este că am reluat de urgență licitația pentru proiectul Tarnița-Lăpuștești – etapa studiu de fezabilitate. Compania SAPE, din portofoliul ministerului energiei, a reîncărcat încă de ieri în platforma SEAP documentația necesară.

După îndeplinirea formalităților la nivelul ANAP, procedura va deveni publică. Au fost reanalizate în detaliu toate solicitările de clarificare primite de la ofertanții înscriși în prima procedură și a fost îmbunătățită documentația, pentru a crește șansele de reușită. Am solicitat, totodată, un proces transparent, obiectiv și bazat pe dialog cu toți ofertanții”, spune Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului Energiei, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești este un proiect vital pentru sistemul energetic românesc.

„Îl vom duce înainte, indiferent de provocări. Având în vedere consultarea de piață inițială și profilul companiilor înscrise la prima procedură, precum și Întâlnirile de lucru cu jucători de talie mondială în acest domeniu, rămân pe deplin încrezător că vom reuși.

PS O clarificare pentru cei curioși. De ce importă România gaz daca avem suficient în depozite? Pentru că în anumite condiții este mai ieftin pentru operatori să importe decât să extragă gaz din depozite. E parte din beneficiile unei piețe integrate europene.

Dacă, prin absurd, nu am putea tehnic importa nicio moleculă de gaz, avem suficiente resurse interne pentru a acoperi consumul, chiar într-o zi geroasă, așa cum este această perioadă”, a mai anunțat Sebastian Burduja.

Vezi și: Marcel Ciolacu vine cu vești bune pentru români! Se dau tichete de 500 de lei. Ce a transmis premierul