- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fostul președinte CCR: Recalcularea pensiilor speciale în plată este neconstituțională

22 Dec, 22:38 • Cornel Ghimeșan
Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, atrage atenția că recalcularea pensiilor speciale în plată ar fi un act neconstituțional. Acesta afirmă faptul că proiectul pensiilor speciale propus de Coaliția de guvernare are probleme din acest punct de vedere.
Fostul președinte CCR: Recalcularea pensiilor speciale în plată este neconstituțională

Recalcularea pensiilor în plată ale magistraților este imposibilă din punct de vedere constituțional, atrage atenția fostul președinte al Curții Constituționale a României (CCR), Augustin Zegrean.

Alte articole: Criptomonedele cauza principală a crizei financiare! Șeful băncii centrale din India: „Criptomonedele implică riscuri inerente uriaşe pentru stabilitatea noastră macroeconomică şi financiară”

Proiectul pensiilor speciale are probleme de constituționalitate, dă de înțeles, la RFI, fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, după ce Guvernul a realizat un act normativ pentru reglementarea acestor venituri, unele dintre ele fiind recalculate, altele nu.

Fostul președinte CCR: Recalcularea pensiilor speciale în plată este neconstituțională
Fostul președinte CCR: Recalcularea pensiilor speciale în plată este neconstituțională

Augustin Zegrean spune că pensiile în plată ale magistraților nu pot fi recalculate.

„Îi dau caracter retroactiv legii, ceea ce este interzis prin Constituție, articolul 15 din Constituție, legea dispune numai pentru viitor. Sigur, este o nuanță aici și o să stea unii să-mi spună că nu am dreptate, dar nu poți să vii să recalculezi, că ei nu spun că se reduce pensia, puteau să spună simplu se reduc pensiile cu atâta, ei spun că se recalculează pensiile în baza acestei legi, în termen de șase luni de zile se vor recalcula pensiile magistraților, pensiile aflate în plată, acest lucru nu este posibil din punct de vedere constituțional.

Există practică a CCR, nu o decizie, mai multe, în care se spune că nu poți să faci acest lucru. Au încercat și în alte state să-și bată joc de magistrați, state vecine cu noi și foarte nervoase în lupta asta împotriva nu știu cui”, spune Zegrean.

Cum explică fostul președinte CCR neconstituționalitatea proiectului

Fostul președinte al CCR precizează că:

„din punct de vedere constituțional, Guvernul poate să facă propuneri de lege și Parlamentul să adopte legi, dar ce este în neregulă în privința acestei legi cu pensiile speciale este faptul că au pornit această inițiativă câtă vreme este în lucru o lege a pensiilor.”

„De ce nu se face o singură lege a pensiilor nu am să înțeleg niciodată, de ce trebuie să facă iar pensii sectoriale și așa mai departe. În privința legii pensiilor foștilor magistrați, încă nu este o lună de când a intrat în vigoare legea demodificare a legii privind statutul magistraților și acolo era scrisă povestea cu pensiile magistraților. Deci acum o lună, nu se știa că trebuie modificată legea aceea? Au venit acum să modifice. De ce? Cine-i mai poate crede?”, mai spune Augustin Zegrean.

Citește și: Producătorii de carne de porc recunosc că sunt la limita supraviețuirii. Ioan Ladoși: „Pentru noi, cel mai grav lucru a fost creșterea prețurilor la materiile prime”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult