- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Germania nu se dezice de copiii săi. Sprijin financiar de 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

19 Jun, 11:01 • Bocioacă Bianca
Germania va acorda și anul acesta un sprijin financiar pentru etnicii germani din Germania, în valoare de 5,4 miliioane de euro, potrivit secretarului de stat pentru afacceri europene din MAE, Daniela Gîtman.
Germania nu se dezice de copiii săi. Sprijin financiar de 5,4 milioane de euro pentru etnicii germani din România

Germania oferă și anul acesta un sprijin financiar pentru etnicii germani din România. În perioada 14-16 iunie, la Timișoara, a avut loc a XXVI-a sesiune a Comisiei guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România, potrivit mediafax.ro.

Ședința a fost condusă de cei doi co-președinți, Daniela Gîtman, secretar de stat pentru afaceri europene, și Natalie Pawlik, Însărcinat al Guvernului Federal german pentru problemele imigranților de origine germană și minorități în cadrul Ministerului Federal de Interne și Comunitate.

La sesiune au participat și reprezentanții condicerii Forumului Democrat al Germanilor din România, ai asociațiilor sașilor transilvăneni și șvabilor bănățeni din Germania, ai ministerelor de linie din România și Germania cu atribuții în domeniu, dar și prefecții sau subprefecții din cele 9 județe cu o comunitate germană importantă.

Citește și: Bonus de inflație în valoare de 3.000 de euro pentru guvernanții din Germania, fără taxe. Olaf Scholz vrea să beneficieze de noul contract colectiv adresat sectorului public

Conform unui comunicat MAE, discuțiile au vizat stadiul îndeplinirii proiectelor prevăzute în Protocolul încheiat cu ocazia ediției precedente a Comisiei mixte, în paralel cu inițierea unor noi proiecte.

Germania, sprijin financiar de 5,4 milioane de euro

Secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța acordată de Guvernul României dezvoltării unor politici pentru protecția minorităților naționale și a lăudat relațiile româno-germane.

„Oficialul român a exprimat apreciere pentru decizia Guvernului R. F. Germania de a continua şi în acest an sprijinul financiar pentru etnicii germani din România, cu acordul statului român, în valoare de 5,4 milioane euro, de care beneficiază şi comunităţile în care aceştia trăiesc.

Fondurile vor fi puse la dispoziţie de Ministerul federal de Interne şi Dezvoltare Teritorială, Ministerul Federal al Afacerilor Externe şi Însărcinatul Guvernului federal pentru cultură şi mass-media.

A evidenţiat beneficiile înregistrate de la începerea finanţării acordate de autorităţile germane, prin susţinerea a peste 3.100 companii din România, oferirea de informaţii şi asistenţă pentru 2.200 de antreprenori interesaţi şi crearea de peste 14.100 de locuri de muncă, ceea ce a condus la creşterea semnificativă a prosperităţii în multe regiuni din ţara noastră”, se arată în comunicat.

Citește și: Munca în străinătate îi face pe români mai creativi. Vin cu idei de peste hotare și le aplica în România „Am lucrat în Danemarca și Germania mi-a plăcut mult conceptul”

Natalie Pawlik, Însărcinatul Guvernului Federal german, a vornit despre relațiile puternice dintre România și Germania, dar și despre faptul că România reprezintă una dintre cele mai importante destinații de investiții din Europa pentru companiile germane.

„Oficialul german a exprimat satisfacţia pentru măsurile adoptate de autorităţile române în vederea creării unui cadru favorabil şi a unui sistem solid pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care constituie un model de bune practici în Europa.

A salutat sprijinul financiar acordat de Guvernul român minorităţii germane din ţara noastră şi a anunţat decizia Guvernului federal de la Berlin de a acorda, în anul curent, fonduri în valoare de 5,4 milioane euro pentru finanţarea unor proiecte în domeniile social, economic, cultural, educaţional, precum şi pentru promovarea tineretului”, transmite MAE.

Părțile au convenit ca pentru anul 2024 să fie continuate programele actuale, în paralel cu elaboararea și implementarea unor noi inițiative în domemniul economic și pentru dezvoltarea afacerilor, pentru promovarea dialogului intercultural prin artă, pentru combaterea intoleranței, dar și pentru promovarea diversității în comunicare și audiovizual.