- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Greva în Sănătate continuă! Angajații CAS fac proteste în toată țara!

08 Nov, 11:41 • Fundeanu Madalina
Situația este alarmantă în sistemul de sănătate. Greva angajaților CAS continuă, iar protestele au loc în toată România.
Greva în Sănătate continuă! Angajații CAS fac proteste în toată țara!

Continuă greva în sistemul de Sănătate. Angajaţii de la CAS protestează în toată țara şi refuză să mai muncească până când cererile nu le vor fi ascultate, anunță sursele Antenei 3 CNN. S-a ajuns la a şasea zi de grevă, iar situația nu pare că se ameliorează în vreun fel.

Greva CAS continuă. Este a șasea zi de proteste

Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate refuză să mai lucreze cu publicul, în contextul în care guvernanții nu le ascultă doleanțele. Ei susțin că volumul de muncă este uriaș comparativ cu numărul de angajați ai instituției și totodată cer salarii mai mari și amenință cu paralizarea sistemului.

În Timișoara, de exemplu, aproape 80% dintre angajați au ieșit în fața instituției pentru a trage un semnal de alarmă. Nemulțumirile acestora sunt justificate pentru că din 2018 salariile lor nu au mai crescut, iar în ultimii ani 25% dintre colegii lor au plecat să lucreze în cadrul altor instituții pentru salarii mai mari și pentru condiții de muncă mult mai bune.

De la ora 9:00 angajații CAS asigură doar urgențele, programul cu publicul fiind complet blocat. Începând cu ora 11:00, angajații CASMB vor protesta și în fața instituției din str. Șoseaua București-Ploiești 7, București.

Proteste CAS
Proteste CAS

Citește și: Românii îşi vor putea alege medicul plătind o sumă în plus, parte din Strategia Naţională de Sănătate

Potrivit romania.europalibera.org, BNS și Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate susțin că au încercat să amelioreze problema salariilor printr-un proiect de lege, însă acesta nu a avut rezultat.

„Deşi proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiţi miniştri şi parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariaţi din sectorul de sănătate publică (nu puţini la număr), ce nu erau vizaţi de proiectul legii”, explică sindicaliştii de la casele de sănătate.

Ei spun că, în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente, proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaţilor a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar la buget ar fi prea mare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus săptămâna trecută că speră să existe înţelepciune atât din partea conducerii Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, cât și din partea salariaţilor. Întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată, a adăugat ministrul.

„Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, dr. [Andrei] Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”, a declarat Rafila.

Ministrul a afirmat că CNAS „este o instituţie cheie” pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.

„Sper să existe înţelepciune de ambele părţi să găsească o soluţie pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Vezi și: Vestea momentului cu privire la cardurile de sănătate ale românilor. Ministerul Sănătății anunță ce se întâmplă cu 200.000 de carduri