- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul Ciucă se reunește vineri pentru a modifica Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică

10 Nov, 20:45 • Cassano Sabrina
Executivul se va reuni vineri pentru Guvernul Ciucă se reunește vineri pentru a modifica Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică.
Guvernul Ciucă se reunește vineri pentru a modifica Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică

Executivul se va reuni vineri pentru Guvernul Ciucă se reunește vineri pentru a modifica Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică. În cursul zilei de miercuri PSD,  PNL  și UDMR au ajuns la un numitor comun, în ceea ce privește acordul final la privind noile prețuri pentru consumatorii casnici, dar și pentru instituțiile publice și mediul privat.

Românii așteaptă vestea bună despre reducerea prețurilor la energie

Facturile tot mai mari la energie îi sperie pe românii care așteaptă în sfârșit o veste bună.  Vineri, pe lista de discuție a ședinței de Guvern, OUG pe energie conține doar introducerea cu caracter temporar a unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh. Achizitorul unic va vinde de asemenea cantitățile de energie cumpărate  furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică. Prețul va fi de de 450 lei/MWh.

Ce a declarat Nicolae Ciucă astăzi

,,Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate şi date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituţiile care lucrează în domeniu şi au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din ţara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm preţurile de 0.68 de bani pentru cetăţenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, acelaşi preţ va fi şi pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depăşeşte va avea un alt nivel de plată şi este luată în calcul acea sumă pe care aţi vehiculat-o, de 1,3 lei”, spunea joi premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a menționat de asemenea că pentru marii consumatori s-a stabilit suma de 1, 3 lei pe kw, iar pentru IMM s-a stabilt suma de 1 leu pe kw.

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preţ, se va impozita astfel încât banii obţinuţi din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, mai spune premierul.

Acesta a mai menționat că important este să susțină consumatorii vulnerabili, Imm-urile, dar și consumatori mari.

,,Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanţă, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetăţenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile şi este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”, a mai spus acesta.

Citește și: Franţa, plasată în stare de „alertă ridicată” din cauza focarelor de gripă aviară. Cofetarii schimbă reţetele din cauza crizei de ouă

Citește și: Se vor majora impozitele românilor? Ciolacu: „Este o restanță a statului român”