- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

În atenția tinerilor care doresc să scape de dobânzi! Cele două programe guvernamentale sunt disponibile până la sfârșitul anului 2023!

07 Nov, 08:46 • Oprea Alina
Dobânzile reprezintă un obstacol major pentru tinerii de astăzi. Până la sfârșitu anului curent, aceștia pot beneficia de cele două programe guvernamentale care îi pot scăpa de ratele mari!
În atenția tinerilor care doresc să scape de dobânzi! Cele două programe guvernamentale sunt disponibile până la sfârșitul anului 2023!

Cele două programe care vor ajuta tinerii, și nu numai, să își acopere dobânda total sau parțial se numesc „Family Start” și „Student Invest”. Aceste două programe sunt valabile pentru cei cu vârstele cuprinse între 18 și 45 de ani, iar fondurile acestora sunt limitate și pot fi accesate până la sfârșitul anului.

Acestea două sunt în avantajul celor care doresc să facă un împrumut pentru eventualele studii în străinătate sau pentru o nuntă, ceea ce înainte nu puteau accesa.

Vezi mai multe despre: Apetitul companiilor pentru credite în lei a crescut substanțial în ultimele luni. Dobânzile au scăzut sub 9%. Creditele noi corporate în lei aveau în septembrie o creştere anuală de 50% faţă de 2022

Tineri care pot beneficia de două programe guvernamentale!
Tineri care pot beneficia de două programe guvernamentale!

Programul „Family Invest”

Programul „Family Invest” este destinal, în cele mai multe dintre cazuri, tinerilor care doresc să își întemeieze o familie sau intenționează să o facă. Tinerii care sunt declarați ca fiind eligibili pot beneficia de o sumă de până la 150.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro) pentru o perioadă de maxim 10 ani, condiția fiind ca venitul net per membru să fie sub 6.000 de lei sau 7.500 de lei în cazul familiilor monoparentale.

Ca în cazul oricărui program de finanțare, este necesar ca aplicantul să demonstreze prin atestarea unor documente ceea ce va face cu banii și să emită o listă. Aici sunt incluse cheltuieli eligibile precum organizarea nunții, creșa, grădinița sau școala copilului, achiziționarea unei mașini, renovarea locuinței sau chiar rambursarea anticipată a unui credit ipotecar mai vechi.

De altfel, prin aceste programe, dobânzile mari pot fi diminuate prin alegerea acestui program, în special dacă tinerii au aplicat pentru Noua Casă sau Prima Casă. Astfel, aceștia pot solicita împrumut de până la 30.000 de euro prin intermediul programului „Family Start” și să utilizeze suma pentru a rambursa anticipat creitul existent, reducând rata și perioada de rambursare.

Cel nou va fi pe 10 ani, însă dobânda este foarte mică, de numai 2,5%, pentru că statul acoperă 75% din dobânda totală.

Este mult mai ieftin decât orice alt credit de pe piață. Pentru suma maximă de 30.000 de euro, pe 10 ani, rata lunară ar fi de doar 1.400 de lei, potrivit Antena 3.

Tinerii pot beneficia de acest program guvernamental pentru nuntă
Tinerii pot beneficia de acest program guvernamental pentru nuntă

Tinerii aplică pentru „Student Invest”

Un alt program foarte popular în rândul tinerilor este „Student Invest”, însă acesta este destinat persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani. Condiția este ca persoana îân cauză să fie înscrisă la o instituție de învățământ superor. Împrumutul pentru care pot aplica este de până la 75.000 de lei, pe o perioadă de 10 ani. Astfel, statul acopeăr în întregime dobânda, astfel că pentru beneficiari dobânda este de 0%. Printre cheltuielile eligibile, se numără taxele de școlarizare, chirie, tratamente medicale și avansul pentru o nouă locuință.

Ambele programe sunt disponibile până la finalul anului, însă există un plafon de 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre ele.

Tinerii pot aplica pentru credite universitare
Tinerii pot aplica pentru credite universitare

Vezi mai multe despre: Se dau 10.000 de lei pe lună pentru acest job, dar tinerii îl ocolesc. Ce presupune și care sunt condițiile de muncă