- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Indicele ROBOR astăzi, 20 decembrie 2023. Banca Națională anunță cum evoluează acesta

20 Dec, 11:48 • Oprea Alina
Banca Națională a României (BNR) a publicat datele cu referire la indicele ROBOR. Iată ce se întâmplă cu acesta!
Indicele ROBOR astăzi, 20 decembrie 2023. Banca Națională anunță cum evoluează acesta

Banca Națională a României (BNR) a furnizat date concise a evoluției indicelui ROBOR, astăzi, 20 decembrie 2023!

Ai putea fi interesat și de: Persoanele cu venituri mici trebuie protejate în cazul creditelor de consum. Maria Grapini: „Creditele de consum sunt pentru cetățenii cei mai săraci. Nu se duc bogații să ia credit”

Valoarea indicelui ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,30%, potrivit celor de la profit.ro.

ROBOR, care este cunoscut sub denumirea de Romanian Interbank Offer Rate este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

robor
robor

Ce este indicele IRCC?

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.

Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la ​​1 sau 6 luni.

Diferențele notabile între cele două includ:

  • Durata de referință: ROBOR este un indice care poate fi calculat pentru diverse perioade, în timp ce IRCC se referă la dobânzile la 3 luni.
  • Utilizare: IRCC este utilizat în special pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare, în timp ce celălalt indice este utilizat într-o varietate de produse financiare.
  • Volatilitate: acesta poate fi mai volatil decât IRCC, deoarece este calculat pentru perioade mai scurte și poate fi influențat de schimbările pe termen scurt pe piața interbancară.

Ai putea fi interesat și de: Românii aleg creditele bancare! 50% din datoria românilor de circa 200 mld. lei este reprezentată de credite ipotecare!