- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația continuă să facă ravagii și depășește din nou creșterile salariale. Care sunt cel mai bine plătite domenii în care angajații câștigă de patru ori mai mult

13 Apr, 22:32 • Constantin Cristina
Inflația depășește din nou creșterile salariale, iar oamenii nu pot acoperi cheltuielile lunare, venitul nefiind de ajuns oricât de mult s-ar mări acestea.
Inflația continuă să facă ravagii și depășește din nou creșterile salariale. Care sunt cel mai bine plătite domenii în care angajații câștigă de patru ori mai mult

Inflația acaparează din nou salariile angajaților. De asemenea, domeniile care sunt cel mai bine plătite sunt IT-iștii, care câștigă de patru ori mai mult decât cei care lucrează din hoteluri și restaurante, a anunțat zf.ro.

Citește și: Inflația înregistrează o scădere ușoară, dar cu toate acestea, unele alimente se găsesc încă la prețuri colosale. Zahărul este cu 60,91% mai scump

Inflația continuă să facă ravagii și depășește din nou creșterile salariale

Salariile din mediul IT a depășit 10.200 de lei în februarie în anul curent, adică aproape 2.100 de euro, în timp ce angajații din HoReCa ajuns la un salariu mediu net de 2.400 de lei, echivalentul a 476 de euro. Totodată, chiar dacă inflația a crescut, au crescut și salariile în IT cu aproape 20% de la an la an, iar cei din hoteluri, respectiv restaurante au crescut cu 17%.

Inflația
Inflația

Salariul meniu net pe economie a ajuns la 4.270 de lei în luna februarie în anul curent, care este în creștere cu 14,8% comparativ cu anul trecut, conform datelor oficiale publicate de INS.

Rata anuală a inflației a fost de 15,5% în februarie, deși rata inflației depășește creșterile salariale încă din luna aprilie a anul precedent.

„Pentru anul al doilea al puseului inflaţionist, analiştii previzionează o tasare a curbei inflaţiei. Din acest motiv, credem că angajatorii vor căuta să modereze şi procentul de creştere salarială, undeva în jurul a 10%. Această tendinţă va fi vizibilă mai ales în sectoarele cu număr mare de salariaţi, care operează cu marje de profi­tabilitate mici, de exemplu în retail sau în anumite segmente ale industriei prelu­cră­toare. De menţionat, de asemenea, este că va fi dificil pentru multe companii să răs­frângă asupra clienţilor lor creşterea pre­ţurilor pentru al doilea an consecutiv”, a spus pentru ZF Raluca Pârvu, business manager al BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Alte articole: Inflația are un ritm alert, dar salariile și pensiile rămân la același nivel. Care sunt sumele încasate de români la momentul actual