- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Inflația în Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani! Doar 2,9% în octombrie, față de 4,3% în septembrie. De asemenea, scade și PIB-ul

31 Oct, 17:39 • Fundeanu Madalina
Potrivit datelor transmise de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Zona Euro a scăzut până la 2,9% în luna octombrie 2023, de la un nivel de 4,3% în luna septembrie. De asemenea, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat o contracţie de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent.
Inflația în Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani! Doar 2,9% în octombrie, față de 4,3% în septembrie. De asemenea, scade și PIB-ul

Conform unei estimări preliminare publicate în cursul zilei de marţi de către Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Zona Euro a scăzut până la 2,9% în luna octombrie 2023, de la un nivel de 4,3% în luna septembrie şi 5,2% în luna august. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o diminuare a inflaţiei până la 3%, potrivit Agerpres.

Inflația în Zona Euro a scăzut drastic

Datele Eurostat prezintă că inflaţia de bază în Zona Euro de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut şi ea până la 4,2% în octombrie, de la 4,5% în septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Scăderea inflaţiei în Zona Euro este cauzată de preţurile la energie, care au înregistrat o cădere de două cifre, minus 11,1%, în luna octombrie, după o scădere de 4,6% în luna septembrie. Explicaţia este dată de creşterile mari de preţuri la energie înregistrate în luna octombrie a anului trecut au afectat baza de comparaţie de la un an la altul.

Zona Euro, afectată de scăderea inflației
Zona Euro, afectată de scăderea inflației

Citește și: Zona Euro afectată! Majorarea dobânzilor și înrăutățirea perspectivelor economice factori determinanți, potrivit ultimului studiu realizat de Banca Centrală Europeană!

De asemenea, marți, Eurostat a dat publicităţii o primă estimare conform căreia economia zonei euro a înregistrat o performanţă sub aşteptări, afectată de dificultăţile din Germania şi tensiunile inflaţioniste. Conform acestor cifre, Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat o contracţie de 0,1% în perioada iulie – septembrie 2023 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii mizau pe o stagnare a economiei zonei euro (+0%) de la un trimestru la altul.

În ritm anual, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 0,1%, sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 0,2%.

Datele Eurostat demonstrează că economia franceză a înregistrat o creştere de 0,1% în trimestrul al treilea, în timp ce PIB-ul Spaniei a crescut cu 0,3%, iar economia Belgiei a înregistrat un avans de 0,5%. Însă aceste evoluţii pozitive nu au putut contracara scăderea cu 0,1% a PIB-ului Germaniei, stagnarea economiei Italiei şi contracţiile înregistrate în Austria, Portugalia, Irlanda, Estonia şi Lituania.

Economia zonei euro este afectată de nivelul record al dobânzilor de referinţă, precum şi de înăsprirea lentă a politicii fiscale, potrivit sursei.

Vezi și: Zona euro se îndreaptă către un 2024 plin de provocări. Deși BCE speră să reducă ratele, politica fiscală și politica monetară devin restrictive