- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Informația momentului. Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale, pentru prima oară în ultimele 20 luni

20 Mar, 17:00 • Lupu Alexandra
Este oficial! Prețul european al gazelor naturale se află în scădere pentru prima oară de la începutul crizei energetice.
Informația momentului. Ce se întâmplă cu prețul gazelor naturale, pentru prima oară în ultimele 20 luni

Pentru prima oară de la începutul crizei energetice, prețul european al gazelor naturale înregistrează o micșorare semnificativă! Mai exact, costul a scăzut sub 40 euro pe megawatt oră, așa cum confirmă zf.ro.

Prețul gazelor naturale este în scădere

În ultimele 20 luni, prețul european al gazelor naturale a dat bătăi de cap multor cetățeni. Cu toate acestea, pentru prima oară de la începerea crizei energetice, costurile înregistrează o scădere sub 40 euro pe megawatt oră. Acest lucru contribuie la reducerea presiunilor asupra consumatorilor.

Primele informații arată că referința TTF a fost micșorată cu aproximativ 8%, până la 39,96 euro/MWh. O astfel de modificare la nivelul costurilor nu a mai avut loc din luna iulie 2021. Prețurile la gazele naturale au crescut peste 340 €/MWh pe parcursul anului trecut, atunci când Europa a identificat variante alternative pentru livrările rusești, totul în timp ce iarna blândă le-a permis autorităților să mențină depozitele de stocare relativ pline.

Citește și: Start la exploatarea gazelor din Marea Neagră! Este oficial! Petrom a semnat cu Transgaz

Autoritățile au anunțat ce se va întâmpla cu prețul european al gazelor naturale
Autoritățile au anunțat ce se va întâmpla cu prețul european al gazelor naturale

Vestea a venit la fix, având în vedere că un număr ridicat de persoane întâmpina dificultăți în a achita facturile curente, dar mai ales, luând în considerare că în urmă cu puțin timp se anunța o creștere a costurilor, pe fondul semnelor că va fi o vreme mai rece în mijlocul lui aprilie, decât de obicei. Cotațiile erau cu 3.2% mai mari la începutul lunii martie, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, acolo unde se stabilesc prețurile de referință la nivel european.

Depozitele pline sunt cele care au reușit să salveze Europa în această iarnă de o eventuală criză energetică, dar cu toate acestea, vremea nefavorabilă actuală crește cantitatea de gaze consumate, care trebuie umplută în perioada verii. Conform datelor Bloomberg, facilitățile de stocare din nod-vestul Europei și Italia vor fi umplute până la finalul lunii septembrie, în cazul în care condițiile meteo sunt unele medii. Chiar și așa, ținerea sub control a cererii și fluxurile robuste de gaze naturale lichefiate rămân o prioritate pentru autorități.

„Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii”, relatează Bloomberg.

Te-ar putea interesa și: Acord Transgaz, OMV-Petrom şi Romgaz pentru transportul gazelor naturale din Marea Neagră. România va construi o conductă de transport pe direcţia Tuzla-Podişor VIDEO