- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

INS: Prețurile locuințelor stagnează. Radiografia pieței imobiliare în marile orașe din țară

10 Aug, 16:35 • Constantin Cristina
Trimestrul II a adus scăderi pe piața rezidențială. Prețurile apartamentelor s-au depreciat cu 3% în ritm anual. Iată prețurile cerute de marile orașe din țară.
INS: Prețurile locuințelor stagnează. Radiografia pieței imobiliare în marile orașe din țară

Vești bune pentru români! Prețurile locuințelor stagnează, mai precis prețurile solicitate, în trimestrul doi din 2023, pentru proprietățile rezidențiale din România s-au depreciat ușor, în medie, cu -0,2% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro în analiza trimestrială.

Citește și: Spania a aprobat noua lege a locuinței. Plata chiriilor nu se mai poate face în numerar, decât cu o singură excepție

INS: Prețurile locuințelor stagnează. Radiografia pieței imobiliare în mari orașe din țară

Potrivit economedia.ro, în ceea ce privește evoluția anuală, indicele a înregistrat însă o scădere mai consistentă, de 3%. De asemenea, se poate observa și o tendință de stagnare a prețurilor la locuințe, arată datele recent publicate de Eurostat și INS.

După ce s-a situat la -1,4% în trimestrul patru al anului 2022 și, respectiv, la +0,3% în primul trimestru din 2023, ritmul trimestrial al prețurilor a înregistrat în trimestrul doi o ușoară depreciere în valoare de -0,2%. Cu toate acestea, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat o depreciere de -3%.

Cluj-Napoca se află în continuare pe locul I în clasamentul celor mai mari prețuri (medii) solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în principalele orașe, cu o valoare de 2.460 pe metru pătrat. Pe locul II se află București, cu un preț mediu de 1.650 de euro pe metru pătrat util și un regres ușor de -o,4% în T2 2023, respectiv o depreciere anuală de -4% și o creștere de +4% în ultimii ani.

prețuri locuințe
prețuri locuințe

După un avans de +0,7% în T2 2023 și de +1,9% în ultimul an, Brașov a ajuns la o medie de 1.580 de euro pe metru pătrat util. Pe următoarele locuri în clasamentul național al ritmului de evoluție a prețurilor din T2 2023 se află Constanța (1.460 €/mp), Timișoara (1.450 €/mp), Craiova (1.440
€/mp), Iași (1.330 €/mp), Oradea (1.330 €/mp), Ploiești (1.080 €/mp), Galați (1.070 €/mp) și Brăila (1.010 €/mp).

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele Imobiliare.ro relevă câteva majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Ploiești (+3,7%), urmat de Brăila (+2,9%), Cluj-Napoca (+2,7%), Oradea (+2,2%), Iași (+2,1%), Brașov (+1,9%), Timișoara (+1,8%) și Constanța (+0,1%). Scăderi ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe au fost înregistrate doar în București (-4%) și Craiova (-2,5%). Singura stagnare de preț a fost înregistrată în Galați.

Comparând prețurile actuale cu cele de acum doi ani, cea mai mare diferență de preț, respectiv +30%, poate fi observată în Cluj-Napoca, în vreme ce Oradea se situează pe poziția secundară în clasament, cu +21%. Brașov și Iași ocupă poziția a treia, cu +20%.

Alte articole: Prețul chiriilor a bubuit în România! Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe din țară