- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Învățătorii vor putea fi formați în continuare în liceele pedagogice. Cum se modifică totuși legea și când vor putea obține titularizarea

27 Feb, 21:00 • Cornel Ghimeșan
Ministerul Educației a decis ca liceele pedagogice să poată forma în continuare învățători. Totuși, absolvenții acestei specializări vor putea obține titularizarea doar după finalizarea licenței. Până la terminarea studiilor superioare, aceștia se vor putea angaja doar pe perioadă nedeterminată.
Învățătorii vor putea fi formați în continuare în liceele pedagogice. Cum se modifică totuși legea și când vor putea obține titularizarea

Modificările aduse Legii învățământului vizează și liceele pedagogice și, în mod special absolvenții acestora. Cei care urmează o astfel de specializare vor fi în continuare formați pentru a fi învățători, însă nu se vor putea titulariza până nu finalizează și studiile superioare. Așadar, acest lucru presupune faptul că, până termină studiile de licență, absolvenții liceelor pedagogice vor putea fi angajați doar pe perioadă determinată, informează Edupedu.ro.

Citește și: Alertă alimentară! Lidl restricționează vânzarea de roșii, ardei și castraveți

Proiectul de lege propus de Ligia Deca presupunea inițial că în cadrul liceelor pedagogice nu va mai exista specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor. Articolul 52 al legii, alin. (2) prevedea că va exista în continuare și specializarea de instructor de educație extrașcolară.

„Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.

În acest context, Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice a cerut ca învățătorii să poată sa fie formați în continuare în liceele pedagogice, însă să poată obține titularizarea abia după ce își finalizează studiile de licență. 29 de licee pedagogice au cerut, printr-o scrisoare deschisă președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, să nu desființeze specializarea de învățător. Totodată, a fost inițiată și o petiție prin care cele 29 de unități de învățământ cer ca liceenii să poată fi formați în continuare.

De asemenea, mai multe asociații ale elevilor au criticat prevederea care ar fi dus la eliminarea specializării de învățător din cadrul liceelor pedagogice.

„Considerăm că cei 4 ani de studiu din cadrul profilului pedagogic pregătesc elevii pentru catedra învățământului primar într-un mod mult mai eficient spre deosebire de studiile universitare, care au o durată de 3 ani și de-a lungul cărora numărul orelor de practică de specialitate este cu mult mai mic față de cel prevăzut de profilul liceal”, sunt de părere elevii.

Motivul pentru sunt vizate liceele pedagogice

Secretarul de stat, Sorin Ion, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, care este motivul pentru care are trebui eliminată specializarea de învățător din cadrul liceelor pedagogice.

„E o certitudine că România este, cu siguranță, singura țară din Uniunea Europeană care formează învățători doar cu studii medii. Eu nu spun că e bine, că e rău, că asta ne face mai puțin grozavi în Europa, dar asta este realitatea.” 

De asemenea, Asociația Română de Cercetare în Educație (ARCE) susține faptul că absolvirea studiilor universitare trebuie să fie obligatorie pentru a putea avea o carieră didactică  „indiferent de nivelul educațional la care este practicată.

Alte articole Meteo martie 2023. ANM anunță cum va fi vremea în următoarele două săptămâni
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult