- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investiție de peste 26 de milioane de euro pentru debirocratizarea administrației centrale. De unde vin acești bani

21 Feb, 22:33 • Adrian Popovici
ADR are ca obiectiv digitalizarea administrației publice centrale, iar prin această investiție se vor aduce tehnologii de ultimă generație în ministerele din România. Acest efort reprezintă un pas crucial către debirocratizarea administrației, deoarece implică și structurile locale, unde cetățenii și mediul de afaceri sunt prioritare și au acces direct la servicii.
Investiție de peste 26 de milioane de euro pentru debirocratizarea administrației centrale. De unde vin acești bani

La conferința de deschidere a proiectului „Automatizarea proceselor de lucru în administrația publică”, Dragoș Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), a subliniat că implementarea soluțiilor de automatizare în cadrul administrației publice centrale va conduce la o reducere semnificativă a timpilor de procesare și a erorilor asociate. Această inițiativă reprezintă un pas către debirocratizarea aparatului administrativ central, transmite Agerpres.

Vlad a afirmat că implementarea soluțiilor RPA în administrația publică centrală va aduce o creștere semnificativă a productivității, evidențiind reducerea timpilor de procesare și a erorilor asociate. Această inițiativă va conduce la îmbunătățiri operaționale prin posibilitatea accesului în timp real la informațiile necesare și o vizibilitate crescută asupra stadiului procesării documentelor.

Debirocratizarea va contribui la îmbunătățirea fluxurilor de lucru, care în prezent sunt desfășurate în mare parte manual. ADR are ca misiune digitalizarea administrației publice centrale și prin această investiție se vor introduce tehnologii de ultimă generație în ministerele din România. Prin urmare, acest demers reprezintă un pas către debirocratizarea administrației, având în vedere că sunt luate în considerare și structurile locale, unde cetățenii și mediul de afaceri sunt prioritare și au acces direct la servicii.

Debirocratizarea administrației. Foto arhivă
Debirocratizarea administrației. Foto arhivă

Te-ar putea interesa și: Ministrul Finanţelor va prezenta joi un plan de măsuri privind digitalizarea ANAF. Marcel Ciolacu: „O să vin împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă cu o modificare legislativă”

Debirocratizarea administrației, finanțată prin PNRR

Proiectul „Automatizarea proceselor de lucru în administraţia publică” primește finanțare prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul Investiției 18, care se axează pe „Transformarea digitală și adoptarea tehnologiei pentru automatizarea proceselor de lucru în administraţia publică”. Această inițiativă este parte integrantă a Componentei 7 din PNRR, ce vizează transformarea digitală a administraţiei publice și debirocratizarea acesteia.

Prin intermediul acestei investiții, se va implementa un set de soluții menite să sprijine automatizarea proceselor de lucru robotice și utilizarea inteligenței artificiale în cadrul a 18 instituții publice din administrația centrală. Conform Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), obiectivul general al proiectului constă în facilitarea transformării digitale, creșterea productivității și a rezilienței, reducerea erorilor și a timpului necesar pentru procesarea cererilor adresate autorităților publice de către cetățeni. Acest demers se înscrie într-un efort mai amplu de debirocratizare a aparatului administrativ, prin adoptarea de soluții de automatizare a proceselor de lucru robotice (RPA), care vizează în principal sarcinile laborioase, repetitive și bazate pe norme.

Acest proiect pentru debirocratizarea administrației publice beneficiază de un contract de finanțare în valoare totală de 107,43 milioane de lei (fără TVA), echivalentul a 21,9 milioane de euro, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La această sumă se adaugă 20.411.785,50 lei (4,161 milioane de euro), reprezentând valoarea neeligibilă a TVA. Durata de implementare a proiectului este de 31 de luni, cuprinsă între 30 mai 2023 și 31 decembrie 2025.

Citește și: Poşta Română investește în „cel mai mare proiect de digitalizare al companiei”. Procedura se ridică la 16,75 milioane lei