- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Jobul pe care tinerii din România îl ocolesc. Salariile sar de 2.000 de euro!

28 Apr, 10:20 • Fundeanu Madalina
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro pe care tinerii îl evită. Oamenii sunt reticenți din cauză că nu vor să facă munci grele.
Jobul pe care tinerii din România îl ocolesc. Salariile sar de 2.000 de euro!

Primăvara vine cu oportunități de muncă bine plătite, care rămân neocupate din cauza reticenței tinerilor de la noi din țară. Există o mulțime de joburi disponibile, dar care nu sunt pe placul generației tinere, conform Adevărul.

Jobul plătit cu peste 2.000 de euro pe care tinerii îl evită

În România sunt destule joburi bine plătite, care însă rămân neocupate. Spre exemplu, în sectorul agricol, fermierii români pun la bătaie salarii atrăgătoare pentru munci agricole specializate, dar se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă.

Cei mai căutați lucrători sunt tractoriștii. Aceștia au salarii care pot ajunge până la 15.000 de lei (aproximativ 3.000 de euro) lunar.

Vestea tristă este că mulți români calificați în această meserie au plecat să muncească în alte țări, iar acum ezită să se întoarcă. De asemenea, potrivit spuselor fermierilor, tinerii din ziua de astăzi visează la mașini de lux și vile, şi nu mai iau în considerate muncile grele sau de a se angaja în sectorul agricol.

Ai mai putea citi și: Tot mai mulți antreprenori își deschid această afacere, inspirată din străinătate: „Ne poate face viața mai ușoară”

tractorist, un job bine plătit
tractorist, un job bine plătit

„Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, spune Dan Câmpean, fermier, care a subliniat că cei care fac ore suplimentare ajung să câștige şi mai mult, potrivit sursei citate.

În România sunt înregistrate 58 de licee cu profil agricol. Cele mai multe, câte trei, sunt în județele Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman. Foarte puțini elevi ai liceelor agricole își doresc un viitor in domeniu. Cei mai mulți vor doar sa aibă 12 clase, indiferent de profil.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, povestește Dimitrie Musca, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad.

Vezi și alte știri: De ce vin bani tot mai puţini din Diaspora. Românii nu mai vor să lucreze în străinătate, doar 8% sunt intersaţi de joburi în afara ţării