- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lege nouă în România de astăzi, 23 octombrie! Amenzi de până la 1.000 de lei dacă nu respecți aceste reguli în magazine

23 Oct, 11:59 • Fundeanu Madalina
O nouă lege a fost promulgată astăzi, 23 octombrie 2023, în România. Aceasta are ca scop să facă viața mai ușoară și să aducă protecție suplimentară gravidelor și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani.
Lege nouă în România de astăzi, 23 octombrie! Amenzi de până la 1.000 de lei dacă nu respecți aceste reguli în magazine

Săptămână începe cu o nouă lege care atrage după sine pericolul de a primi amenzi substanțiale în România, dacă nu ești atent. Detaliile din spate sunt introduse în Legea 280/2023 care își face simțite efectele în piață de astăzi, 23 octombrie, conform Antena 3 CNN.

Noua lege care oferă privilegii gravidelor și persoanelor însoțite de copii

Prin noua lege se dorește ca viața să devină mai ușoară și să aducă protecție suplimentară gravidelor și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani. De acum, atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii mici au prioritate la casieriile magazinelor și la ghișeele instituțiilor publice, precum și la serviciile acestora, conform noilor implementări. Mai mult decât atât, magazinele și instituțiile publice au obligația să amenajeze locuri de parcare destinate special acestor persoane.

După cum se menționează în noul document legislativ care își face simțite efectele în piața de astăzi, persoanele vizate au prioritate atât la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite.

Noua lege: femeile gravide au prioritate în magazine
Noua lege: femeile gravide au prioritate în magazine

Te-ar putea interesa și: Noua lege a pensiilor speciale a fost promulgată! Multiple modificări au fost aplicate: impozitare progresivă pentru unele pensii, iar pensia nu va depăși salariul din ultima lună de activitate

Pentru că este imposibil ca toată lumea să afle de această modificare legislativă peste noapte, este datoria angajaților magazinelor și instituțiilor publice să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

În ceea ce privește locurile de parcare dedicate categoriilor de persoane menționate, dacă numărul locurilor disponibile este mai mare de 10, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii. În condiții ideale, acestea ar trebui să fie minim 2 sau să reprezinte 4% din totalul parcării.

Până pe 22 aprilie 2024, instituțiile publice și magazinele au obligația să pună în practică prevederea legislativă. Cu alte cuvinte, locurile de parcare trebuie amenajate în maxim șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

Amenzi mari pentru cei care nu respectă noua lege

Neacordarea priorității pentru femeile însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei. Neamenajarea locurilor de parcare speciale pentru aceste persoane ajunge la 10.000 de lei. De aceeași sancțiune fabuloasă sunt pasibili și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate gravidelor și celor cu copii mici, de până la 5 ani.

Singura excepție de la sancțiunile de mai sus sunt angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu, conform surselor.

Vezi și: Legea cărnii a fost modificată! Carnea artificială este acum interzisă în România