- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru pensionari. 1,6 milioane de români nu vor primi majorare la pensie în 2024

21 Feb, 15:45 • Bumbeneci Diana
Nu toți pensionarii din România vor primi o majorare în 2024. 1,6 milioane de persoane sunt într-o situație neplăcută.
Lovitură pentru pensionari. 1,6 milioane de români nu vor primi majorare la pensie în 2024

Se fac ultimii pași pentru marea recalculare a dosarelor de pensii din România. Angajații de la Casa Națională de Pensii Publice poartă discuții ample pentru contractarea sistemului informatic. După încheierea procesului de digitalizare, cele aproape 5 milioane de dosare vor fi recalculate, iar în septembrie românii vor primi noile pensii.

Nu toți pensionarii primesc majorare

Nu toți vor primi însă a doua majorare și se schimbă și regulile pentru indexarea de anii viitori. În acest sens, normele de aplicare vor rămâne în transparență până pe data de 25 februarie. Ulterior, acestea vor fi adoptate și, după publicarea lor în Monitorul Oficial, Casa de Pensii poate semna contractul pentru sistemul informatic, conform informațiilor de pe realitatea.net.

Vezi și: Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

Disperare în rândul pensionarilor din România! Venituri mai mici după majorare! Mai mult de un milion de români au primit 492 de lei de la stat în luna ianuarie
pensionari

După acest pas, toți angajații de la casele teritoriale de pensii vor fi instruiți, iar după finalizarea etapei de evaluare și digitalizare va începe și acest proces de recalculare.

Până în acest moment au fost digitalizate peste 95% dintre dosare. Din mai și până în august, românii vor primi deciziile de recalculare, iar în septembrie vor primi noile pensii.

Sunt aproximativ 3 milioane de români care vor primi această a doua majorare. Cei care nu primesc a doua majorare vor primi poate majorări mai mici în următorii ani, pentru că indexarea cu rata inflației se va face la procentul recalculat.

Conform estimărilor, aproximativ 3 milioane de români primesc a doua majorare, iar aproximativ 1,6 milioane de români rămân cu indexarea de 13,8%.

Dacă în momentul în care pensia va fi recalculată și procentul va fi mai mic, se va menține cuantumul aflat în plată în aceste momente, astfel încât pensia să nu scadă, însă indexarea cu inflația de anul viitor se va face la acel procent recalculat.

Citește și: Fonduri de 200.000 de euro GRATIS pentru români. MADR anunță persoanele eligibile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult