- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Lovitură pentru românii cu mașini vechi. Vor fi nevoiți să scoată sume enorme de bani, începând cu 2026

18 May, 11:01 • Bumbeneci Diana
Românii care au mași vechi ar putea plăti roviniete extrem de scumpe. Decizia intră în vigoare în 2026.
Lovitură pentru românii cu mașini vechi. Vor fi nevoiți să scoată sume enorme de bani, începând cu 2026

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se dorește impunerea unei roviniete în funcție de vechimea mașinii. Proiectul de lege ar urma să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2026. Momentan, acesta nu a fost aprobat.

Roviniete mai mari pentru românii cu mașini vechi

Astfel, potrivit proiectului, rovinieta ar urma să se aplice în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (EURO) și durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România – durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

Mașini
Mașini

Ai mai putea citi: Este oficial! Ministrul de Finanțe anunță cum se va face cumulul pensiei cu salariul! „Instituțiile de stat au început să înțeleagă mai bine rolul”

Principalele modificări din proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor:

„Art. 4. – (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe această rețea, concepute şi construite pentru:

a) transportul de persoane;

b) transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.

(2) Rovinieta se aplică în funcţie de:

a) categoria vehiculului,

b) clasa de emisii poluante (EURO);

c) durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

(3) Vehiculele de transport mixt se asimilează, din punct de vedere al tarifului de utilizare, cu vehiculele de transport marfă.

Art. 5. – (1) Rovinieta se aplică pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.

(2) Rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România și este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Tariful zilnic nu depășește 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni.

(3) Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

(4) Nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii”.

Vezi și: Directorul ANM, anunț de ultimă oră cu privire la ciclonul care face dezastru în Europa. Ce se va întâmpla în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult