- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vestea momentului pentru cei născuți înainte de 1960! Ministrul Marius Budăi a făcut un anunţ important pentru pensionari

25 Oct, 16:50 • Stefan Simion
Dacă românii ajunşi la vârsta de pensionare vor vrea să muncească şi după această vârstă, li se va permite acest lucru, a declarat ministrul Muncii.
Vestea momentului pentru cei născuți înainte de 1960! Ministrul Marius Budăi a făcut un anunţ important pentru pensionari

Marius Budăi a declarat că nu va fi niciodată de acord cu interzicerea dreptului de a munci și după vârsta standard de pensionare. Vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbaţi şi 63 la femei, dar cei care vor să muncească şi după această vârstă au şi vor avea în continuare acest drept.

Nu voi fi de acord cu interzicerea dreptului de a munci după vârsta standard de pensionare. Știți, s-a mai vehiculat acest lucru (…) dacă vorbim de vârsta standard de pensionare este imposibil să se întâmple așa ceva cât sunt eu ministru”, a precizat ministrul Budăi.

Marius Budăi susţine dreptul la muncă al persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare

Ministrul Muncii a subliniat faptul că persoanele care au ajuns la vârsta standard de pensionare au contribuit la sistemul de pensii, astfel încât nu este corect să le fie interzis dreptul de a lucra şi după împlinirea vârstei de pensionare.

Nu trebuie să reducem și să tăiem dreptul la muncă la cineva care a ajuns la vârsta standard de pensionare pentru că s-ar putea să se întâmple fenomenul următor – oricare dintre noi dacă lucrăm în sistemul privat până la 65 de ani, de ce să mi se interzică după aceea să lucrez pe orice poziție sau să-mi iau jumătate de normă?

Nu trebuie să interzicem munca nimănui și dacă vorbim de vârsta standard de pensionare, după vârsta standard de pensionare, când se presupune că ai contribuit într-un sistem până la vârsta standard de pensionare, ai îndeplinit condițiile minime, nu trebuie să ți se reducă sau să ți se restricționeze dreptul la muncă. Vorbeam de vârsta standard de pensionare – 65 de ani bărbații, 63 de ani femeile”, a spus ministrul Marius Budăi.

Citeste si Marius Budăi, lămuriri de ultimă oră despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Ce spune ministrul despre întârzierile la plata pensiei

Pensiile speciale ar putea fi recalculate

Ministrul Marius Budăi a vorbit şi despre pensiile speciale în contextul în care Banca Mondială a trimis raportul referitor la reforma pensiilor. Ministerul Muncii a făcut împreună cu Banca Mondială un plan de reformare a veniturilor unor categorii precum militarii, poliţiştii sau magistraţii.

Specialiștii Băncii Mondiale ne-au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale. Urmează ca Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii”, a declarat Marius Budăi.

Însă până la tăierea propriu-zisă a pensiilor speciale mai sunt o serie de paşi de făcut. Această măsură va trebui asumată de coaliţia de guvernare şi transcrisă într-un proiect de lege.

Din cauza acestei expresii juridice a pensiei speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie introduse în acest jalon. Se referă la faptul ca trecerea pensiilor să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică salariul„, a declarat ministrul Budăi.

Citeste si Tot mai mulți români beneficiază de pensii speciale. Cea mai mare pensie este de peste 20.000 de lei. Marcel Boloș: „România nu se poate comporta ca o țară sălbatică”

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult