- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Educaţiei îi linişteşte pe profesori: „Nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ”

20 Oct, 21:12 • Russo George
Un comunicat remis joi de Ministerul Educaţiei precizează că nu există disfuncţionalităţi în sistemul de plată al personalului din învăţământ şi nici nu vor exista întărzieri la plata salariilor, admiţând însă că au existat unele probleme în aplicaţia Edusal, de salarizare a profesorilor.
Ministerul Educaţiei îi linişteşte pe profesori: Nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ

Ministerul Educaţiei a venit cu această reacţie în urma unei declaraţii a preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor, care a spus că are informaţii conform cărora ar exista erori în aplicaţia Edusal, care ar fi dus la calcularea în minus a unor sume de până la 24.000 de lei. Potrivit declaraţiei lui Nistor, erorile ar fi apărut în urma unor modificări în aplicație pentru a se putea aplica ordonanța 48.

Ministerul Educației a transmis în urmă cu două zile că sunt probleme tehnice generate de aplicația Edusal în aplicarea OUG 48/2022.

Instituția mai precizează în comunicatul de presă că pentru aplicarea prevederilor OUG 48/2022 privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului din învățământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021, Ministerul Educației a dezvoltat, în cadrul aplicației informatice Edusal, un modul dedicat calculării tranșelor cuvenite.

„Nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ. OUG 48/2022 se referă la diferenţe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranşe. Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative. Deşi au fost transmise instrucţiuni de utilizare a aplicaţiei informatice şi au fost organizate mai multe sesiuni de instruire în sistem videoconferinţă cu personalul responsabil la nivel de judeţ/municipiul Bucureşti, au apărut unele erori de calcul privind diferenţele aferente, rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia în cazul unor categorii de persoane care nu făceau parte dintre beneficiarii ordonanţei”, susţine Ministerul Educaţiei,în comunicatul remis joi.

Ce sume trebuie să plătească Ministerul Educaţiei profesorilor

Aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, spunea Cîmpeanu.

Potrivit ordonanței, sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

– în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;

– în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;

– în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;

– în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;

– în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

Citeşte şi: Premierul Ciucă dezvăluie că măsura reglementării pieţei de energie a fost recomandarea companiilor din domeniu: „Trebuie să identificăm cea mai bună soluţie pentru cetăţeni şi economie”