- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Boloș anunță înaintarea cererilor de plată pentru un total de 6 miliarde de euro din PNRR. Printre jaloane, eficienţa energetică pentru blocurile de locuinţe şi clădirile publice

14 Dec, 21:17 • Gabriela Andreescu
Cea de-a doua cerere de plantă din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 2,8 miliarde de euro, va fi trimisă joi la Comisia Europeană, a anunțat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la briefingul susţinut la finalul şedinţei de Guvern. Suplimentar, România va depune în luna martie cererea de plată numărul 3, cu o valoare de 3,2 miliarde de euro.
Ministrul Boloș anunță înaintarea cererilor de plată pentru un total de 6 miliarde de euro din PNRR. Printre jaloane, eficienţa energetică pentru blocurile de locuinţe şi clădirile publice

Ministrul Boloș a explicat că luna decembrie este ”luna în care trebuie trimisă la Comisia Europeană” cererea de plată, potrivit regulamentului.

Boloş a precizat că cererea de plată are în structură jaloane şi ţinte de pe trimestrul I şi II al anului 2022. Discutăm de un număr de 51 de jaloane şi ţinte, a spus el, arătând că dintre cele mai importante sunt cloud-ul guvernamental, care este iniţiat din perspectiva legislaţiei cât şi a implementării proiectului, care va duce la modernizarea serviciilor publice din administraţia publică locală.

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a enumerat jaloanele și țintele incluse în cererile de plată

Din zona digitalizării, în cadrul celor 51 de jaloane şi ţinte este legea privind interoperabilitatea bazelor de date care a intrat în vigoare şi permite schimb de informaţii între diferitele categorii de instituţii publice, necesare pentru populaţie şi a reduce din birocraţie. Oficialul român a amintit că în cele 51 de jaloane se află şi lansarea jaloanelor de proiecte pentru eficienţa energetică, pentru blocurile de locuinţe şi clădirile publice sau încheierea contractelor pentru digitalizarea universităţilor şi cele 1.000 de unităţi şcolare care au beneficiat de granturi pentru abandonul şcolar, informează news.ro.

”Avem şi jaloane şi ţinte care sunt considerate sensibile şi monitorizate direct de către Comisia Europeană, aici discutăm de legea avertizorilor de integritate pe de o parte şi cadrul legal privind decarbonizarea, pe de altă parte”, a mai declarat Boloş.

Citește și: Maia Sandu, atitudine tranșantă la adresa vocilor care cer refacerea URSS: „Noi nu dorim să ne întoarcem în Uniunea Sovietică. Noi ne dorim să trăim într-o societate liberă”

Ministrul Boloș anunță înaintarea cererilor de plată pentru un total de 6 miliarde de euro din PNRR
Ministrul Boloș anunță înaintarea cererilor de plată pentru un total de 6 miliarde de euro din PNRR

Ministrul Fondurilor Europene a mai anunţat că astăzi, Guvernul a definitivat cadrul legal pentru ceea ce înseamnă decarbonizare.

”Este vorba despre utilizarea grupurilor energetice care trebuiau să fie scoase din funcţiune până la sfârşitul anului, proceduri tehnice care permit trecerea lor în conservare şi utilizarea lor pentru acoperirea situaţiilor de dezechilibru existente pe piaţa energiei”, a mai arătat Boloş.

El a spus că ”au ajuns la această variantă în care să treacă cu bine peste această iarnă şi să poată folosi grupurile energetice la momentul necesar”.

Marcel Boloş a informat asupra cereii de plată numărul 3:

”În luna martie ar urma să depunem cererea de plată numărul 3, cu o valoare de 3,2 miliarde de euro”, a mai spus Boloş.

Oficialul român a menționat că jaloanele pe care Comisia le monitorizează direct sunt în plin proces de implementare, de la legea pentru reforma pensiilor speciale până la problemele care privesc decarbonizarea şi modificările aduse Codului penal şi de Procedură penală sau guvernenţa corporatistă a companiilor de stat.

”Mâine transmitem în mod oficial cererea de plată numărul doi”, a mai spus Marcel Boloş, adăugând că pentru România, banii din PNRR asigură stabilitatea financiară a României şi implementarea proiectelor cu sursă de finanţare din PNRR”.

Citește și: Românii mai au încredere în Biserică și Armată și desconsideră Guvernul și Președinția! Vezi aici topul încrederii în țara noastră

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult