- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Economiei îi încurajează pe români să nu își anuleze vacanțele din cauza alertei de holeră. „Turiștii sunt în siguranță!”

18 Jun, 08:21 • Lupu Alexandra
Ministrul Economiei face apel la români. Nu există risc de holeră pe litoralul românesc, drept urmare, vacanțele nu trebuie anulate.
Ministrul Economiei îi încurajează pe români să nu își anuleze vacanțele din cauza alertei de holeră. „Turiștii sunt în siguranță!”

Ministrul Economiei, Ștefan Oprea, îi încurajează pe români să nu își anuleze vacanțele de pe litoralul românesc. Institutul Național de Sănătate Publică confirmă că nu există risc de holeră, informează antena3.ro.

Ministrul Economiei desființează zvonurile despre holera

Ștefan Oprea a informat, printr-o comunicare oficială transmisă ieri, 17 iunie, că INSP a confirmat că nu există vreun risc de îmbolnăvire cu holeră la Marea Neagră. Din acest punct de vedere, ministrul Economiei îi încurajează pe români să nu își anuleze vacanțele la mare. El a spus că oamenii nu au niciun motiv să facă asta și că este momentul să punem capăt acestei dezinformări. Ministrul Economiei a punctat că turiștii sunt în siguranță pe litoralul românesc. Mai mult decât atât, transmite că românii ar trebui să se informeze din surse oficiale, referindu-se la site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde sunt date actualizate la zi.

Citește și despre: Litoralul românesc, în pericol! Viitura de pe Nipru va afecta în curând și România. Cantități colosale de gunoi se vor regăsi în Marea Neagră

„Românii nu au niciun motiv să își anuleze vacanțele pe litoralul românesc! Știu că zvonurile de risc de contaminare cu holeră s-au răspândit în rândul turiștilor în ultimele zile pe căi neoficiale. Este momentul să punem capăt acestei dezinformări!

Nu există niciun risc de holeră pe litoral în țara noastră. Situația este atent monitorizată de autorități – Institutul Național de Sănătate Publică, DSP Constanța și DSP Tulcea.

Turiștii sunt în siguranță! Pe cei care sunt îngrijorați cu privire la riscul epidemiologic, îi sfătuiesc să se informeze din surse oficiale, de pe site-urile INSP, DSP Constanța, DSP Tulcea, unde datele sunt actualizate la zi”, declară Ștefan Oprea.

Holera
Holera

Autoritățile române monitorizează calitatea apei în fiecare zi, încă de pe data de 15 iunie, timp de 14 zile, în punctele de recoltă din județele Constanța și Tulcea. Mai mult decât atât, INSP a confirmat că sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) este implementat la nivelul populației, în perioada estivală, mai exact, 1 iunie – 30 octombrie.

„În perioada estivală (1 iunie – 30 octombrie) este implementat sistemul de supraveghere a bolii diareice acute (BDA) la nivelul întregii populaţii, în care unul dintre obiective este identificarea etiologiei cazurilor cu astfel de manifestări clinice (inclusiv identificarea vibrionului holeric)”, a informat Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Monitorizarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoară în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele.

Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme. Informaţiile privind monitorizarea calităţii apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-urile DSP Constanţa şi Tulcea. (…) Precizăm că la data prezentă nu au fost raportate, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), cazuri de holeră în Ucraina”, susţine aceeaşi sursă.

Te-ar putea interesa și: Alerta de holeră în Marea Neagră ar putea anula concediile românilor! Cum a ajuns boala infecțioasă în mare și ce trebuie să știe despre ea cei care merg pe litoral