- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Energiei vrea să găsească bănci care să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare. „Pentru că e o preocupare în rândul companiilor de furnizare: ce facem dacă nu vin acești bani de la buget?”

28 Oct, 16:00 • Fundeanu Madalina
Conform lui Sebastian Burduja, luni va avea loc o întâlnire la care vor participa furnizorii de energie și gaze, alături de câteva bănci. Scopul este găsirea unei formule prin care instituțiile de credit să ofere împrumuturi furnizorilor luând drept garanții creanțele acestora asupra statului, reprezentând sume datorate drept compensații pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate consumatorilor prin lege.
Ministrul Energiei vrea să găsească bănci care să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare. „Pentru că e o preocupare în rândul companiilor de furnizare: ce facem dacă nu vin acești bani de la buget?”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, cu ocazia unei vizite la CET Sud din cadrul Electrocentrale București (ELCEN), că luni va avea loc o întâlnire la care vor participa furnizorii de energie și gaze, alături de câteva bănci, pentru găsirea unei formule prin care instituțiile de credit să ofere împrumuturi furnizorilor luând drept garanții creanțele acestora asupra statului, reprezentând sume datorate drept compensații pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate consumatorilor prin lege, conform profit.ro.

Ministrul Energiei caută rezolvări

„Pentru că e o preocupare în rândul companiilor de furnizare: ce facem dacă nu vin acești bani de la buget? Luni dimineață vom avea o întâlnire cu companiile din furnizare și cu câteva instituții bancare, pentru a gândi împreună o formulă de factoring, care să dea practic acest respiro companiilor din furnizare, să poată obține credite mai ieftine și băncile să aibă certitudinea că, la un moment dat, și cu siguranță, vă spun, aceste sume vor fi plătite de statul român″, a spus Burduja.

Factoringul reprezintă, de fapt, activitatea prin care băncile cumpără înainte de scadență facturile pe care companiile furnizoare de bunuri și servicii le au de încasat de la clienții lor, contra unui preț exprimat de obicei ca procent din sumele de pe facturi.

Ministrul Energiei, în vizită la ELCEN, sursă foto: profit.ro
Ministrul Energiei, în vizită la ELCEN, sursă foto: profit.ro

Te-ar putea interesa și: Câtă căldură vor avea românii la iarnă. Anunțul făcut de Sebastian Burduja. Care este rezerva de gaze a României la acest moment

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a declarat după ședința de Guvern de vineri că, în ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare, nu au mai fost incluse măsuri de limitare a surselor de finanțare a compensațiilor datorate de stat furnizorilor de energie și gaze pentru acoperirea costurilor plafonării prețurilor finale la consumatori, după ce industria de profil avertizase că astfel de măsuri sunt de natură să ducă la blocarea financiară a întregului sistem energetic.

În cursul ședinței de astăzi de Guvern, s-a completat, ăăă, s-a eliminat circumstanțierea aceea care era cu referire la disponibilitățile existente în Fondul de Tranziție Energetică și s-a lăsat larg plata din Fondul de Tranziție Energetică și alte surse legal constituite, incluzând aici toate sursele legale, inclusiv cele împrumutate″, a spus Boloș.

Profit.ro a scris în vară că unii furnizori români de energie electrică și gaze naturale ajunseseră de câteva luni să își garanteze credite contractate de la bănci inclusiv cu creanțe asupra statului român reprezentând cereri de decontare de la bugetul de stat a diferențelor dintre costurile de achiziție de electricitate și gaze din piețele angro și prețurile plafonate aplicate prin lege clienților finali.

De exemplu, cel mai mare furnizor de curent electric din piață, Electrica Furnizare din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român, ipotecase în ianuarie în favoarea Alpha Bank mai multe astfel de cereri de decontare, drept garanții suplimentare pentru un credit de 60 milioane euro contractat toamna trecută și care prevedea inițial doar gajuri pe conturile furnizorului. Cererile ipotecate aveau la acel moment o valoare cumulată de peste 820 milioane lei, potrivit datelor Registrului Național de Publicitate Mobiliară (RNPM), analizate de către sursa citată.

De asemenea, în alte țări din Europa au fost introduse scheme de sprijin pentru consumatori constând în plafonări de prețuri finale, coroborate cu compensații de la stat pentru furnizori. În Franța, de exemplu, prețul reglementat (modificat periodic în funcție de condițiile din piață) de furnizare al gazelor naturale a fost înghețat anul trecut la nivelul din octombrie 2021, cu compensarea de către stat a diferenței față de costurile de achiziție. Totodată, grupul francez Engie, cu prezență masivă și în România, a raportat pentru 2022 compensații de primit de la stat în Franța pe această schemă în sumă totală de 1,591 miliarde euro. Compania a încheiat anul trecut trei contracte de factoring cu gigantul bancar francez Natixis, pentru a-și vinde o parte din aceste creanțe înainte de încasare și a-și îmbunătăți astfel cash-flow-ul, scrie sursa menționată anterior.

Vezi și: Ministrul Energiei anunță ce se va întâmpla cu rezervele de gaz și energie electrică la iarnă. „Dacă va fi nevoie, vom negocia cu Azerbaidjan”