- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Moment crucial pentru români! BNR decide soarta dobânzii cheie

13 Feb, 13:01 • Bumbeneci Diana
Ședință crucială la BNR. Se așteaptă deciderea dobânzii cheie.
Moment crucial pentru români! BNR decide soarta dobânzii cheie

Reprezentanții BNR decid, marți, soarta dobânzii cheie. O ședință importantă în cadrul căreia va fi abordat acest subiect va avea loc, spre orele prânzului, la sediul instituției, urmând să se dea și un vot în acest sens.

BNR decide soarta dobânzii cheie

Cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al Băncii Naționale vor decide, marți, dacă scad sau mențin dobânda-cheie. În mare parte decizia deja e luată, dar azi se supune la vot hotărârea lor, potrivit hotnews.ro.

Cei nouă au participat la ședința de politică monetară unde, împreună cu membrii Comitetului de Politică Monetară (CPM) și alți câțiva directori din BNR au analizat scenariile privind evoluțiile economice. Cel mai probabil, dobânda va fi menținută la 7%.

Poți citi: ROBOR 13 februarie 2024. Anunțul BNR pentru toți românii care au credit la bancă

BNR
BNR

Avertismentul economiștilor: un nou puseu inflaționist în primul trimestru

De altfel, guvernatorul Mugur Isărescu a semnalat în mod repetat că discuțiile privind reducerea ratelor dobânzilor ar putea începe doar după ce inflația scade sub nivelul ratei cheie (7%), adică undeva în al doilea trimestru al anului.

E drept, în noiembrie, în ciuda scăderii inflației sub nivelul ratei cheie, economiștii spun că vom vedea un nou puseu inflaționist în primul trimestru, ca efect al măsurilor fiscale ale Guvernului.

Comunicatul care urmează conferinței ar putea oferi câteva îndrumări referitoare la momentul primei reduceri a ratei.

„Ne menținem estimarea noastră privind prima reducere a ratei dobânzii în ședința din luna mai a CA al BNR și ne așteptăm ca dobânda-cheie să atingă 5,75% la sfârșitul anului (față de 7,00% în prezent)”, arată o notă transmisă investitorilor de către BCR.

Vezi și: Ciolacu, despre situația în care Mircea Geoană va fi viitorul candidat PSD la prezidențiale

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult