- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mugur Isărescu, noi declarații despre românii cu credite la bancă! „O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile”

19 Jan, 17:45 • Bumbeneci Diana
Mugur Isărescu a vorbit din nou despre situația economică din România și despre românii cu credite la bancă. Acesta susține că BNR își propune să stabilizeze prețurile din România.
Mugur Isărescu, noi declarații despre românii cu credite la bancă! „O să spuneți că iar ține guvernatorul cu băncile”

Vești noi pentru românii cu credite la bancă! Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat ce se întâmplă cu banii românilor în 2023, având în vedere că prețurile și ratele la credite au continuat să crească, la începutul anului, anunță Antena3.

Mugur Isărescu le promite românilor vremuri mai bune

Mugur Isărescu a vorbit astăzi, într-o conferință de presă, despre stabilizarea prețurilor din România, dar și despre creditele pe care băncile le acordă. Acesta a transmis și care sunt obiectivele principale ale oamenilor.

„Obiectivul nostru este asigurarea și menținerea stabilității prețurilor. Stabilitatea prețurilor nu asigură aproape deloc evitarea crizelor sistemice. În funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum, România este pe locul 8, cu 14,6 %. Bulgaria este pe locul 9. Marea problemă, după criză din 2008, a fost cea a creditelor neperformante. Rezolvarea problemelor creditelor neperformante a fost o revoluție pozitivă. Stăm mai bine decât media europeană. O să spuneți că iar ține Guvernatorul cu băncile. Nu că trebuie să trăiască, dar băncile nu pot da credite, dacă nu au profitabilitate”, a transmis Mugur Isărescu.

Conform oficialităților, indicatorii de risc ai sistemului bancar românesc, printre care rata fondurilor proprii, rata creditelor neperformante sau gradul de acoperire cu provizioane, se prezintă mult mai bine decât media de la nivel european. De altfel, Isărescu a participat la lansarea Raportului asupra stabilității financiare.

De partea cealaltă, Isărescu a mai scos în evidență gradul scăzut de intermediere financiară din România. La această categorie, țara noastră se află pe ultimul loc.

Ai mai putea citi: Adrian Câciu le promite românilor că vor avea salarii mai mari! „. Sunt în intențiile noului program de guvernare”

„Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani, întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar?”, a înrebat retoric Isărescu, care a spus că la acest capitol România se situeaă sub Bulgaria.

Guvernatorul a explicat că a avut în acest sens o discuție și cu Banca Mondială. ”O explicație este că o bună parte din economie se finanțează direct din exterior”, a spus el.

„Să privim cu atenție datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că mulți nu se împrumută din interior, iar în statistică cele din exterior apar în datoria externă”.

În context, guvernatorul a evidențiat și faptul că o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau chiar cu capitaluri negative. „Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ, nu e chiar penal, dar nici departe. Adică dă niște bani cuiva care știe de la început că nu are cum să-i dea înapoi”, a spus Mugur Isărescu.

Ai mai putea citi: Crescătorii de taurine vor primi un sprijin record, de 44 milioane euro! Petre Daea: „Vaca este acum dușmanul numărul unul al planetei!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult