- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Pășunatul solar, o nouă sursă de venit printre crescătorii de oi: „Ele fac o treabă mai bună decât o maşină de tuns iarba convenţională”

27 Jun, 20:23 • Toma Anca
Pășunatul solar, o nouă sursă de venit printre crescătorii de oi. Deși bătălia pentru teren între fermieri și industria energiei fotovoltaice este una dură, iată că apar soluții și alianțe surprinzătoare, cu beneficii de ambele părți. Este vorba despre „pășunatul solar”, o practică prin care crescătorii pot obține venituri suplimentare pentru folosindu-și turmele pentru a tunde iarba de pe câmpurile cu panouri fotovoltaice.
Pășunatul solar, o nouă sursă de venit printre crescătorii de oi: Ele fac o treabă mai bună decât o maşină de tuns iarba convenţională

Pășunatul solar, o nouă sursă de venit printre crescătorii de oi. Afectaţi de costurile mari cu combustibilul şi cu deficitul de mână de lucru, tot mai mulți operatori de centrale fotovoltaice din SUA renunță la încet, încet la mașinile de tuns iarba și apelează la turmele de oi pentru ca panourile lor fotovoltaice să nu stea în umbră, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.ro.

Creșterea rapidă, la nivel mondial, a industriei energiei fotovoltaice sporește din ce în ce mai mult îngrijorările că în curând nu va mai exista suficient teren agricol pentru a hrăni o populaţie mondială în creştere, în special dacă terenul arabil este acoperit de clădiri, drumuri sau instalaţii fotovoltaice.

Citește și: Panourile solare pot deveni un adevărat dezastru ecologic. Reciclarea lor aduce 450 de milioane de dolari

Pășunatul solar, o nouă sursă de venit printre crescătorii de oi

În SUA se aşteaptă ca în acest an să fie stabilit un nou record în ceea ce priveşte instalarea de panouri fotovoltaice, urmând a fi adăugate capacităţi de peste 32 de Gigawaţi. La rândul său, ONG-ul American Farmland Trust estimează că, dacă tendinţele actuale vor continua, între anii 2016 şi 2040, SUA vor pierde aproximativ 7,5 milioane de hectare de teren agricol, o suprafaţă comparabilă cu cea a statului american Carolina de Sud.

În acest context, utilizarea în dublu scop a aceluiaşi teren pentru producţia de energie fotovoltaică şi agricultură reprezintă o soluţie în beneficiul ambelor sectoare.

O astfel de souție o reprezintă „pășunatul solar”. American Solar Grazing Association estimează că, în SUA, aproximativ 5.000 de oi se ocupă în prezent cu întreţinerea parcurilor fotovoltaice. Practica „păşunatului solar” este utilizată de asemenea în unele părţi din Canada, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia şi America de Sud, mai susţin reprezentanţii asociaţiei.

Asocierea cu crescătorii de oi le aduce operatorilor de parcuri fotovoltaice un dublu beneficiu: reducererea costurilor de întreținere, dar și reducerea amprentei de carbon.

La o astfel de asociere a apelat și compania Standard Solar, care are capacităţi fotovoltaice de peste 350 de megawaţi şi utilizează „păşunatul solar” atât în zona de câmpie din Midwest, cât şi la un teren mai stâncos din New England, unde este mai dificil să recurgi la unelte mecanizate pentru amenajarea spaţiilor verzi.

Trebuie să tunzi iarba pentru că este un pericol de incendiu. Oile fac o treabă mai bună în susţinerea biodiversităţii decât o maşină de tuns iarba convenţională”, a declarat pentru Bloomberg Jay Smith, responsabil cu administrarea activelor la Standard Solar.

În paralel, „păşunatul solar” le oferă şi crescătorilor de oi o nouă sursă de venituri, după mai multe decenii de declin al sectorului cărnii de oaie în SUA.