- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Număr record de angajați ucraineni în România! Ministrul Muncii a anunțat o creștere majoră

06 Feb, 21:00 • Stefan Simion
Un număr record de angajați ucraineni lucrează în România. Ministrul Muncii a publicat datele, care arată creșterea semnificativă.
Număr record de angajați ucraineni în România! Ministrul Muncii a anunțat o creștere majoră

Companiile românești se bucură de un număr mare de angajați ucraineni. În momentul de față, 5.787 persoane care au fost nevoite să fugă din calea războiului apar înregistrate în sistemul României, conform Profit.ro.

Ministrul Muncii a publicat datele, care reușesc să confirme că numărul de lucrători din Ucraina este cu 56 mai mare față de săptămâna trecută. În acest sens, Marius Budăi a declarat: „În această dimineață sunt înregistrate 7.141 contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 5.787 sunt contracte care au data de început a activității de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie sau mai recentă a crescut cu 56 față de ziua de vineri”.

Datele analizate ne arată că cei mai mulți dintre aceștia (1.682) s-au orientat către industria prelucrătoare. În același timp, 839 lucrează în construcții și 582 în comerț. Așadar, România se bucură de un număr record de angajați ucraineni.

Cei mai mulți angajați ucraineni lucrează în București

2.128 de ucraineni se bucură de un loc de muncă în București. Conform informațiilor publicate de Ministrul Muncii, 466 dintre aceștia se află în Bistrița-Năsăud, 409 în Argeș, și nu în ultimul rând, 324 în Timiș. În afara de meseriile menționate, cetățenii au ocupat inclusiv posturi din domeniul confecționării de cablaje auto, industria textilă, șoferi, Horeca sau îngrijirea spațiilor verzi.

Vezi și: Țările UE antrenează forțele armate din Ucraina! Acestea vor fi suplimentate cu 15.000 militari

angajați ucraineni
angajați ucraineni

Față de acum 3 luni, numărul de persoane care lucrează în România este de 1.000 mai mare. Acestea s-au înregistrat în cadrul Agențiilor Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, tocmai pentru a beneficia de servicii de informare, de mediere a muncii și de consiliere din punct de vedere profesional. În luna noiembrie a anului 2022, s-au raportat 690 cetățeni ucraineni care au ocupat posturile oferite de ANOFM.

România oferă locuri de muncă ucrainenilor

Multe dintre companiile românești au arătat disponibilitate față de cetățenii din Ucraina, care încercau să se adăpostească de război și se aflau în căutarea unui trai decent. Peste 300 de angajatori au declarat locuri de muncă vacante, asigurându-le acestora condițiile de care aveau nevoie pentru o bună desfășurare a activității.

Mai mult de atât, ANOFM le oferă cetățenilor posibilitatea de formare profesională și servicii de asistență, pe lângă consiliere și mediere a muncii. Serviciile sunt gratuite pentru persoanele înregistrate în evidență. Pe site-ul Agenției există o listă cu locurile de muncă disponibile, repartizate în diferite orașe.

Citește și: Expert în relaţii internaţionale: Putin nu poate câştiga războiul din Ucraina, dar nici nu se va aşeza la masa negocierilor pentru pace

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult