- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă fabrică se va deschide la Satu Mare. Compania germană Rheinmetall intenționează să repare tancurile primite de Ucraina la București

04 Apr, 14:20 • Constantin Cristina
Cancelarul german, Olaf Scholz a anunțat o vizită importantă cu doar câteva zile înainte, la București. Se va deschide o nouă fabrică la Satu Mare, unde vor fi reparate tancurile și obuzierele primite de Ucraina pentru a face față războiului cu Rusia.
O nouă fabrică se va deschide la Satu Mare. Compania germană Rheinmetall intenționează să repare tancurile primite de Ucraina la București

O nouă fabrică se va deschide la Satu Mare, după ce cancelarul german, Olaf Scholz a venit la București într-o vizită anunțată cu doar câteva zile înainte. Acesta a spus că în cadrul noii fabrici, se vor repara tancurile și obuzierele primite de Ucraina pentru a face față, a informat zf.ro.

Vezi și: Germania refuză să facă investițiile în armată pe care și le-a asumat în fața SUA și a aliaților NATO

Germania deschide o nouă fabrică la Satu Mare

După întâlnirile de protocol cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, a urmat apoi cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoriei. La a doua întâlnire la Cotroceni a participat președintele României, cancelarul Germaniei și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Urgentarea vizitei cancelarului în România a fost cu un scop benefic pentru țară, deoarece războiul este la graniță, foarte aproape de noi, însă România are spatele protejat de NATO, în cazul unui atac, iar prezența președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost de folos din același motiv. În cazul unui atac din partea Rusiei, Moldova deține o armată de câteva mii de oameni, dar nimeni nu îi păzește spatele.

Cancelarul german, președintele Moldovei și președintele României, discuții despre fabrica de la Satu mare
Cancelarul german, președintele Moldovei și președintele României, discuții despre fabrica de la Satu mare

Germania este cel mai important importator al României, având investiții de 12,5 miliarde de euro în anul 2021, iar din România pleacă 20% din exporturi care merg în Germania. Conform datelor oficiale publicate de INS, cel mai mare partener comercial al României a importat în România, 22,4 miliarde de euro în anul precedent. De exemplu, în anul 2022, din exporturile României au mers în Germania, iar 17,8% din importuri au venit din această țară. Chiar dacă România exportă mai mult decât să importe, nominal ne aflăm pe deficit, deoarece exporturile lor sunt mai scumpe. S-au exportat din România bunuri de 18,2 miliarde de euro, astfel deficitul este de 4,2 miliarde de euro.

Potrivit statisticilor BNR, în ceea ce privește investițiile străine în România, Germania se află pe locul doi, după Olanda cu 22,1 mld. euro (Olanda) și 12,5 mld. euro (Germania), investiții din 2021.

Alte articole: Veste bună pentru România! Nicolae Ciucă anunță investiții în industria de apărare şi cea aeronautică