- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă lege a fost votată! Sunt vizați toți cei care au permis de conducere!

05 Dec, 08:21 • Fundeanu Madalina
Legea a fost votată! A fost eliminată obligativitatea deţinerii unui permis de conducere specific categoriei pentru cei care conduc tractoare agricole sau forestiere.
O nouă lege a fost votată! Sunt vizați toți cei care au permis de conducere!

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui permis de conducere corespunzător categoriei, conform informațiilor transmise de bugetul.ro.

Legea a fost votată! A fost eliminată obligativitatea deţinerii unui permis de conducere specific categoriei pentru acești oameni

Prin această schimbare, a devenit suficient să deții doar permisul de conducere corespunzător altor categorii pentru a circula pe drumurile publice.

Inițial, proiectul propus de autor prevedea că, începând cu 1 iulie 2024, este obligatoriu să deții permisul de conducere specific categoriei. Prin ajustările făcute de Senat, s-a stipulat că tractoarele pot fi conduse cu permis din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr. Sau a unui document echivalent cu drept de circulație.

O proporție semnificativă a operațiunilor agricole sunt realizate de către șoferii care nu dețin permise pentru categoria specifică utilajelor agricole. Ei posedă, însă, permise de conducere pentru alte categorii. Această activitate agricolă este afectată în mod serios de reglementările recente din Codul Penal. În special de Articolul 335. Acesta consideră infracțiune conducerea unui tractor agricol sau forestier pe drumurile publice cu un permis de altă categorie.

permis de conducere
permis de conducere

Te-ar mai putea interesa și: O nouă lege în România: permis de conducere suspendat până la 10 ani pentru şoferii care au consumat droguri sau alcool. Ce mai prevede actul normativ

Un proiect de lege, care este posibil să intre curând în vigoare, vine în sprijinul conducătorilor de motociclete și mopede. Codul Rutier prevede în prezent că aceștia sunt obligați să aibă în dotare extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Așa cum este cazul șoferilor de autoturisme. Însă acest lucru este de cele mai multe ori imposibil de respectat.

Conform inițiatorilor acestui proiect, mai mulți parlamentari din USR și PNL, este îngrijorător faptul că „legea română lasă loc de interpretare”. Șoferii de mopede și motociclete sunt practic obligați să se echipeze cu extinctor, triunghiuri și trusă medicală. Aceștia argumentează că mulți dintre deținătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A, nici nu sunt informați de această obligație.

„Școlile de șoferi pentru motociclete nu subliniază această informație, precum o fac școlile auto în cazul autoturismelor. Această obligație nu este mediatizată și nici adusă la cunoștința generală a poporului.

Așadar, cetățenii români cad victime a unei legi pe care nu o cunosc”, este prezentat în documentul citat.

Vezi și: COD RUTIER 2023. Schimbare majoră, Poliţia Locală poate tăia amenzi rutiere de Sărbători. Legea a ajuns la promulgare