- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O parte din banii de pensii private ai românilor, blocați la Banca de Investiții controlată de Rusia. Anunțul ministrului Boloș: „Sprijinim deplin sancțiunile impuse de UE Rusiei, dar acestea afectează investitorii instituționali din România”

24 Oct, 15:09 • Stefan Simion
O parte dintre fondurile din pensiile private ale românilor sunt blocate la Banca de Investiții controlată de Rusia, lucru care îi afectează atât pe administratorii de fonduri de pensii private, cât și pe beneficiarii acestora. Ministrul Finanțelor, Mircea Boloș, a dezbătut această problemă în cadrul ECOFIN – Consiliul european de Afaceri Economice și Financiare.
O parte din banii de pensii private ai românilor, blocați la Banca de Investiții controlată de Rusia. Anunțul ministrului Boloș: Sprijinim deplin sancțiunile impuse de UE Rusiei, dar acestea afectează investitorii instituționali din România

Banca Internaţională de Investiţii, instituţie financiară la care Rusia este cel mai mare acţionar, şi din care România a cerut să se retragă imediat după începerea războiului din Ucraina nu a rambursat două împrumuturi la care cinci fonduri de pensii private Pilon II au investit 350 milioane de lei.

Bani pentru pensii private, blocați la Banca de Investiții controlată de Rusia

Rambursarea nu a avut loc din pricina faptului că are conturile blocate pe fondul sancţiunilor occidentale.

În cadrul unei discuții cu omologul belgian, Vincent van Peteghem, am vorbit despre procesul de rambursare a contravalorii obligațiunilor emise de Banca Internațională de Investiții (BII) achiziționate de investitorii români, care este acum blocat. Sprijinim deplin sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse. Cu toate acestea, sancțiunile BII afectează negativ investitorii instituționali din România și pe beneficiarii lor, cărora trebuie să le fim alături”, a scris ministrul Boloș pe Facebook.

Între anii 2020-2021, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar la această bancă. Ba, chiar, avea și reprezentanți în conducere.

Fondurile de pensii private au achiziţionat obligaţiuni emise de International Investment Bank (IIB) între 2020 şi 2021, o perioadă când România, prin Ministerul Finanţelor Publice, era acţionar în această bancă, având chiar şi reprezentanţi în conducerea IIB.

Citeste si Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, dorește să ofere oportunități companiilor românești pentru a deveni competitive pe piața internațională

Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, IIB era o bancă onorabilă, similară altor instituţii financiare multilaterale (FMI, Banca Mondială, BERD, BEI etc.), iar obligaţiunile IIB beneficiau de rating de clasă A, recomandată investiţiilor.

Chiar şi după februarie 2022, IIB a continuat să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de investitori, plătindu-şi la termenele scadente datoriile aferente răs­cum­părării obligaţiunilor şi dobânzile acu­mu­late”, susține Asociaţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

BII a ratat două termene de rambursare

Banca Internaţională de Investiţii ar fi trebuit să ramburseze o primă finanţare pe trei ani  – la care fondurile au 200 milioane de lei dintr-un total de 340 milioane lei  – cu un cupon de 3,393% pe an – pe data de 7 octombrie 2023. Pe 19 octombrie 2023 ar fi trebuit rambursată cealaltă finanțare, cu un cupon de 3,9%, care a început pe 19 octombrie 2021 şi la care fondurile de pensii au 147 milioane lei din totalul de 200 milioane lei.

După aprilie 2023, când IIB a intrat pe lista instituţiilor sancţionate de Statele Unite ale Americii, IIB s-a aflat în incapacitatea de a-şi mai îndeplini aceste obligaţii, având conturile blocate şi suferind de pe urma retrogradărilor agenţiilor de rating. În ultimele luni, APAPR a apelat la serviciile unei prestigioase firme internaţionale de avocatură şi a întreprins numeroase acţiuni alaturi de MFP, MAE şi ASF. Obiectivul a fost demararea unui dialog cu instituţiile americane şi europene pentru a permite IIB să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de fondurile de pensii private din România.

APAPR continuă în prezent şi va continua aceste demersuri până când toate sumele datorate de IIB către fondurile de pensii private din România vor fi recuperate integral”, potrivit APAPR.

Citeste si Ei sunt românii care vor primi 2100 de lei la pensie, deși au lucrat peste 35 de ani! Milioane de persoane sunt vizate

 

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult