Știri interne

Oficial: ASF confirmă starea de insolvență a companiei de asigurări Euroins

17 Mar, 11:42 • Lupu Alexandra
Compania de asigurări Euroins este în plină prăbușire. Autoritatea de Supraveghere Financiară confirmă că a fost retrasă autorizația de funcționare a societății, dar la fel de bine, constată starea de insolvență a firmei.
Oficial: ASF confirmă starea de insolvență a companiei de asigurări Euroins

Este oficial! Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) confirmă că retrage autorizația de funcționare a companiei de asigurări Euroins. Totodată, reprezentanții au constatat starea de insolvență a societății, așa cum se arată într-un comunicat transmis la adresa asfromania.ro.

Euroins intră în faliment

Informațiile transmise pe data de 17 martie 2023 arată că reprezentanții din consiliul ASF au decis să retragă autorizația de funcționare a companiei Euroins, având în vedere că au fost identificate mai multe indicii ale stării de insolvență ale societății menționate. Responsabilii din consiliu au mai hotărât că firma de asigurări trebuie să deschidă procedura de faliment, dar mai ales, să denumească Fondul de Garantare a Asiguraților drept administrator intermediar. Conform noilor informații, FGA urmează să devină responsabil de administrarea și conducerea activității asigurătorului, iar în cele din urmă, de implementarea măsurilor pentru conservarea patrimoniului. Atribuția de conducere a companiei se suspendă de drept.

Te-ar putea interesa și: ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins. Compania intră în faliment. Ce se va întâmpla cu cei 2.5 milioane de clienți

Datele transmise în comunicatul ASF arată că societatea nu deținea fondurile necesare pentru acoperirea SCR, la data de 30.06.2022. Situația s-a menținut până pe 30.09.2022, iar pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate, sunt necesare fonduri care ating valoarea de 2.19 miliarde de lei. La fel de bine, pentru acoperirea MCR, societatea are nevoie de un cuantum de 1.75 miliarde de lei. Decizia retragerii autorizației a fost implementată în condițiile în care Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

În comunicatul ASF se menționează că Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control, care au scos la iveală situația reală a societății. Autoritatea a aplicat 26 sancțiuni, mai exact, amenzi de peste 16 milioane de lei, rezultatul a 17 verificări. Măsurile au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora compania s-a adresat pentru a încerca să conteste aceste decizii.

ASF confirmă oficial: Euroins intră în faliment
ASF confirmă oficial: Euroins intră în faliment

„București, 17 Martie 2023 – Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului.

Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar. La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție. Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, se arată în comunicatul ASF.

Citește și: Problema Euroins dezbătută intens! ASF ar putea ajunge la o concluzie până la finalul lunii martie