- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins. Compania intră în faliment. Ce se va întâmpla cu cei 2.5 milioane de clienți

17 Mar, 10:30 • Lupu Alexandra
Consiliul ASF a decis să retragă autorizația companiei de asigurări Euroins. Cel mai important jucător din piața RCA urmează să intre în insolvență. Reprezentanții au anunțat ce se va întâmpla cu cei 2.5 milioane de clienți.
ASF retrage autorizația de funcționare a Euroins. Compania intră în faliment. Ce se va întâmpla cu cei 2.5 milioane de clienți

Consiliul ASF a anunțat că autorizația companiei de asigurări Euroins este retrasă. Acest lucru înseamnă că liderul pieței RCA, care înregistrează la ora actuală 2.5 milioane de clienți, intră în faliment, confirmă stiripesurse.ro.

Ce se întâmplă la Euroins

Pe data de 16 martie, Consiliul ASF a decis să retragă autorizația companiei Euroins, astfel, conform legii, aceasta trebuie să intre în insolvență. Primele informații arată că 2.5 milioane de români sunt asigurați de societatea menționată, „care are 400 de milioane de euro lipsă față de SCR, cerința de capital de solvabilitate”.

În ciuda faptului că mai multe surse aduc în interesul publicului informația prezentată, ASF nu a confirmat public decizia. Primele informații arată că decizia va fi explicată pe parcursul zilei de astăzi.

Sursele din piață susțin că, odată cu retragerea autorizației de conducere, reprezentanții pot face o formulare în instanță, pentru intrarea în insolvență. În lipsa unei cereri, procedurile de gestionare a companiei pot fi făcute de un administrator temporar, referindu-ne la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Risc de faliment pe piaţa asigurărilor auto! Decizie de ultimă oră luată de ASF: sunt afectaţi trei milioane de români

„Până la această oră Euroins Romania și Eurohold Bulgaria nu au fost informate despre nici o decizie ASF privind societatea”, declară responsabilii Euroins România.

Ce se întâmplă cu milioanele de clienți

Clienții care au încheiat un contract de asigurare cu Euroins România vor avea posibilitatea de a denunța unilateral înțelegerea. Persoanele în cauză pot solicita Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) restituirea contravalorii pentru perioada denunțată. Plata pentru eventualele despăgubiri va fi efectuată tot de societatea menționată, conform art. 11 din Legea nr. 213/2015, care precizează că „Fondul (FGA) asigură efectuarea plăţii indemnizaţiilor/despăgubirilor din disponibilităţile sale, către creditorii de asigurări, potrivit condiţiilor şi plafonului de garantare stabilite de prezenta lege”. Procedura de soluționare și de acordare a sumelor aferente ar putea dura o perioadă mai lungă, având în vedere numărul semnificativ de clienți și al dosarelor care au rămas nerezolvate.

Ultima oră: reprezentanții confirmă ce se va întâmpla cu milioanele de clienți ale companiei de asigurări Euroins.
Ultima oră: reprezentanții confirmă ce se va întâmpla cu milioanele de clienți ale companiei de asigurări Euroins.

În conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, valoarea maximă a despăgubirilor ce pot fi acordate de FGA este de aproximativ 450.000 lei. În paralel, Nicolae Ciucă afirmă că ASF ar trebui să publice un raport complet, în care să vorbească despre motivele care susțin decizia curentă.

„Știți foarte bine că ASF este cea care are în responsabilitate toate acțiunile de monitorizare, de control, a ceea ce se întâmplă pe piața asigurărilor sociale, respectiv activitatea firmelor de asigurări. ASF este o agenție subordonată Parlamentului României și din discuțiile pe care le-am avut rezultă că în perioada imediat următoare conducerea ASF urmează să prezinte un raport de informare în Parlament, să aibă loc audieri în Parlament.

Discuțiile pe care eu le-am avut, în calitate de premier, cu președintele ASF,  au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenție guvernamentală și care sunt efectele pe care intrarea în insolvență a Euroins le poate produce asupra cetățenilor. Discutăm despre o compabie de asigurări care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze efectele”, declară premierul.

Citește și: Șoferii tineri sunt speriați de noile prețuri pentru polițele RCA. „Cum reușiți să vă plătiți asigurările?”