- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom raportează un profit net de 4,03 miliarde lei, în scădere cu 61% în 2023. Compania propune un dividend de bază în creștere cu 10%

01 Feb, 10:24 • Fundeanu Madalina
Scădere dramatică a profitului raportat de OMV Petrom în 2023! Este cu 61% mai mic decât cel istoric din 2022. Reprezentanții companiei propun, pentru exercițiul financiar 2023, un dividend de bază în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul anterior.
OMV Petrom raportează un profit net de 4,03 miliarde lei, în scădere cu 61% în 2023. Compania propune un dividend de bază în creștere cu 10%

OMV Petrom, unul dintre cei mai mari producătoro de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat anul trecut un profit net de 4,03 miliarde lei, cu 61% mai mic decât cel istoric din 2022, de 10,3 miliarde lei, conform Profit.ro.

Scădere dramatică a profitului raportat de OMV Petrom în 2023

În altă ordine de idei, cei de la OMV Petrom propun, pentru exercițiul financiar 2023, un dividend de bază în valoare brută de 0,0413 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul anterior, și că au intenția să distribuie și un dividend special. Compania-mamă OMV AG a prezentat cu o zi înainte un dividend de 5,05 euro/acțiune, la același nivel cu cel din anul precedent.

OMV Petrom a plătit în 2023, pentru exercițiul financiar din 2022, un dividend total de 0,0825 lei/acțiune, din care cel de bază a fost în valoare de 0,0375/titlu, iar cel special – de 0,0450 lei/titlu, cu un randament total de 19,6%. Totalul dividendelor distribuite de OMV Petrom în 2023 a fost de peste 5,1 miliarde lei, din care o cincime, aproximativ un miliard de lei, a fost încasată de statul român.

Anul trecut, veniturile din vânzări ale companiei au scăzut cu 37%, de la 61,3 la 38,8 miliarde lei, atât din cauza prețurilor de vânzare la țiței și gaze mai mici decât cele din 2022, cât și ca urmare a reducerii volumelor vândute.

Atât producția de hidrocarburi a OMV Petrom, cât și cantitățile vândute au scăzut per total cu aproximativ 5% în 2023. Vânzările de gaze către terți s-au majorat cu 6%, însă au contrabalansat numai parțial reducerile menționate. Totuși, costurile de producție a hidrocarburilor au avansat anul trecut cu 21% în dolari și 19% în lei.

„Impozitul pe profit a fost în sumă de 1,058 miliarde lei, în timp ce rata efectivă a impozitului pe profit a fost de 21% în 2023, în principal din cauza contribuției de solidaritate pe țițeiul rafinat nedeductibilă, efect compensat doar parțial de creditele fiscale din România (2022: 15%)″, se menționează în raportul preliminar al OMV Petrom pe 2023.

Citește și: Șoferii sunt terifiați de scumpirile asigurărilor RCA! „Nu degeaba au ieșit transportatorii în stradă! Toți suntem în aceeași situație”

OMV Petrom
OMV Petrom

Contribuția de solidaritate a fost în sumă totală de 2,729 miliarde lei, din care 1,485 miliarde lei pentru țițeiul rafinat în 2022 și 1,244 miliarde lei pentru cel prelucrat în 2023. Cea din urmă este scadentă anul acesta în vară, însă a fost înscrisă contabil la cheltuieli în bilanțul pe anul trecut.

„În contextul unor condiții de piață mai puțin favorabile în 2023, care au urmat prețurilor fără precedent ale mărfurilor din 2022, și în contextul reviziilor planificate, am obținut un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 8,5 miliarde lei, prin valorificarea modelului nostru operațional. În aceeași perioadă, contribuția noastră la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuția de dividende record″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Aceasta a adăugat că OMV Petrom a intensificat intensificat investițiile în 2023, la aproape 5 miliarde de lei, cu 30% mai mult decât în 2022.

„Planificăm să continuăm în această direcție, intrând în perioada cu cele mai mari investiții din istoria companiei, cu o medie anuală de 8 miliarde de lei pentru următorii ani, plătind dividend progresiv în același timp″, a declarat șefa companiei.

„Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale, în sumă de 8,48 miliarde de lei în 2023, a scăzut comparativ cu valoarea de 12,2 miliarde lei din 2022, din cauza contribuției mai mici a tuturor segmentelor de business, în principal ca urmare a marjelor de rafinare mai slabe și a ratei de utilizare mai scăzute, din cauza reviziei generale a rafinăriei în segmentul Rafinare și Marketing, a scăderii prețurilor în segmentul Explorare si Productie, precum și a marjelor mai mici la gaze naturale, atât din tranzacțiile cu terții, cât și din tranzacțiile cu gaze naturale din producția proprie în segmentul Gaze și Energie”, spune OMV Petrom.

Conform celor transmise de companie, rezultatul reflectă și impozite specifice segmentului Explorare și Productie mai mici, în principal ca urmare a preturilor mai mici, precum și scăderea achizițiilor, în principal datorită volumelor și prețurilor mai mici la gaze naturale, energie electrică ș ițiței importat, parțial contrabalansate de volume mai mari de produse petroliere achiziționate de la terți.

Vezi și: Românii care au investit în titluri de stat ar putea avea randamente de 5-6%. Șeful Trezoreriei ia în calcul și creșterea numărului de emisiuni Fidelis

Tags: