- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primele pachete cu 24 kg cu alimente de la UE au fost distribuite în România. Ce conţin şi cine le va primi

07 Dec, 14:37 • Andrei Alina
Primele pachete cu alimente de la Uniunea Europeană au ajuns la beneficiari. Este vorba despre pachete cu 24 de kilograme de alimente de bază menite să-i ajute pe beneficiari să treacă mai uşor peste scumpirile din ultimii ani.
Primele pachete cu 24 kg cu alimente de la UE au fost distribuite în România. Ce conţin şi cine le va primi

Primele pachete cu alimente de la UE, acordate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, au ajuns la beneficiari în judeţul Buzău. Distribuirea lor va continua şi în zilele următoare.

„Ajutoarele, constând în produse alimentare neperisabile, vor fi recepționate, etapizat, pe localități, conform graficului atașat, distribuirea efectivă a pachetelor către beneficiarii de drept urmând a se face, cu prioritate. Acțiunea va fi  coordonată de reprezentanții Instituției Prefectului – Județul Buzău”, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituția Prefectului Buzău, citat de sansanews.ro.

Citeşte şi: Vin ajutoarele pentru pensionarii cu venituri mici! Guvernul a anunțat că a început distribuția pachetelor cu alimente!

 

Cine va beneficia de pachete de alimente de la UE

De aceste pachete cu alimente de la UE vor beneficia aproximativ 1,2 milioane de români care au venituri sub cel mediu garantat prin lege.

Pachetele de la UE vor ajunge la familiile și persoanele singure, beneficiare de venit minim garantat acordat în baza legii 416/20101, persoanele beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, acordată în baza legii 277/2010, persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente de alte situații asemănătoare și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate,  persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele care locuiesc în așezările informale.

„Pachetele sunt destinate celor care sunt cu veniturile sub venitul minim garantat, este vorba de beneficiarii legii privind ajutorul social. Alimentele sunt luate în totalitate cu bani europeni. Finanțarea este asigurată din vechiul program operațional destinat asistenței pentru persoanele defavorizate.

Aceste alimente au fost licitate în anul 2017 și încheiate contractele de furnizare în anul 2019. Am încercat ca distribuirea lor să aibă loc în lunile noiembrie și decembrie, pentru ca înainte de sărbători să poată să beneficieze de aceste pachete de produse alimentare.
Beneficiarii se găsesc la nivelul autorităților locale și am avut sprijin din partea primarilor pentru ca pachetele să fie distribuite, dumnealor fiind cei care au și stabilit unde vor exista aceste centre de distribuție și de depozitare”, a anunţat ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloş, la Antena 3.

Nivelul venitului minim garantat de la 1 martie 2022 este:

– pentru persoana singură – 149 lei

– pentru familia compusă din 2 persoane- 269 lei

– pentru familia compusă din 3 persoane- 376 lei

– pentru familia compusă din 4 persoane- 465 lei

– pentru familia compusă din 5 persoane- 554 lei

 

Pachete cu alimente de la UE pentru români. Ce conţin

Pachete ajutor social

Pachetele cu alimente de la UE cântăresc nu mai puţin de 24 de kilograme şi conţin 5 kg de făină albă de grâu, 4 kg de mălai, 800 de gr de paste făinoase, 4 l de ulei, 2 kg de zahăr, 4 kg de orez, 5 conserve cu carne de vită, 3 cu carne de porc și 5 cu pate de ficat de porc, două borcane de compot de fructe, un borcan cu gem de fructe și unul cu gem de fructe dietetic.