- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Proiect de lege la Parlament: viteza de circulație pe drumurile publice pentru trotinetele electrice, redusă drastic

03 Nov, 10:01 • Cornel Ghimeșan
Trotinetele electrice au împânzit România. Din păcate, și numărul de accidente a crescut considerabil. Astfel, din ce în ce mai mulți români au cerut legi și sancțiuni mai dure pentru vitezomani.
Proiect de lege la Parlament: viteza de circulație pe drumurile publice pentru trotinetele electrice, redusă drastic

Deputatul PNL Gabriel Andronache a anunțat că urmează să depună la Comisia Juridică un amendament pentru limitarea vitezei cu care trotinetele electrice pot circula pe drumurile publice.

Astfel, politicianul cere ca viteza maximă să fie redusă de la 25 km/h, la 15 km/h. Pietonii vor fi protejați de noua lege, în special copiii și persoanele vârstnice, susține deputatul.

„Am propus astăzi în Comisia Juridică un amendament: trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent limita este de 25 km/h; mult prea mult!

A venit momentul să spunem STOP agresivității. A venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar și care trebuie să se ferească de cei care nu respectă nicio regulă în utilizarea trotinetelor electrice.

Reducerea vitezei setate este o primă soluție. Dezbaterea asupra amendamentului va fi reluată săptămânile următoare. Voi reveni asupra subiectului”, a transmis PNL-istul, pe pagina sa de Facebook.

 

Ce spune legea în vigoare pentru românii care se deplasează cu trotinete electrice

 

Abia din 2020 a început Guvernul României să acorde atenție cadrului legislativ pentru trotinetele electrice, după accidentele grave înregistrate pe bandă rulantă.

Astfel, în prezent, printre cele mai importante reglementări se numără:

  • interzicerea circulației cu trotineta electrică pe trotuare. Deplasarea trebuie efectuată pe pistele speciale ori pe carosabil;
  • interzicerea circulației cu trotineta electrică a persoanelor care au vârsta sub 14 ani împliniți;
  • interzicerea circulației cu o viteză mai mare de 25 km/h cu trotineta electrică pe drumurile publice;
  • interzicerea deplasării persoanelor cu vârsta de 14-16 ani fără cască de protecție, pe trotineta electrică;
  • obligativitatea dotării trotinetelor electrice cu sistem funcțional de direcție, dispozitiv de frânare, sistem de avertizare sonoră, echipament/dispozitiv fluorescent-reflectorizant pe timp de noapte, amplasate pe roți, care în mișcare să formeze un cerc continuu.
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult