- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Perspectiva firmelor de construcţii asupra Programului de microindustrializare. „Este foarte greu și ineficient”

19 Jan, 08:55 • Fundeanu Madalina
Cum se vede Programul de microindustrializare din perspectiva firmelor de construcţii. Multe firme se declară dezamăgite de ritmul ane­vo­ios şi complicat în care merg lucru­rile.
Perspectiva firmelor de construcţii asupra Programului de microindustrializare. „Este foarte greu și ineficient”

Principalele investiţii pe care îşi doresc să le facă firmele de construcţii care s-au înscris pentru accesarea fondurilor puse la dispoziţie de stat prin Programul de microindustrializare constau în dezvoltarea online, precum și achiziționarea de echipa­mente şi roboţi, potrivit Ziarul Financiar.

Plafonul de finanţare este de 500.000 de lei, însă multe firme se declară dezamăgite de ritmul ane­vo­ios şi complicat în care merg lucru­rile, tot procesul fiind o mare bătaie de cap pentru mulţi antreprenori.

Decorio este un producător şi importator de sisteme de garduri cu sediul în judeţul Ilfov, iar prin Programul de microindustrializare îşi doreşte să acceseze suma maximă pentru derularea unui proiect cu o valoare totală de 220.000 de euro.

„Ne dorim utilaje şi roboţi pentru automatizarea producţiei, software pentru producţie şi vânzări şi dezvoltarea şi promovarea maga­zinului online. Sistemul este biro­cratic, merge pe principiul «primul venit, primul servit», în loc să se facă o analiză a rentabilităţii şi mai ales a oportunităţii investiţiei“, a spus Marian Radu, proprietarul Decorio.

Pentru dezvoltarea companiei vrea să acceseze bani şi Vasile Leordean, proprietarul Prefatim Construct din Timişoara, care ope­rează o fabrică de betoane.

Despre procesul pentru accesarea banilor, Vasile Leordean, managerul Prefatim, declară că este „foarte greu şi ineficient“.

Citește și: Industria României, în picaj după ce a încheiat al cincilea an pe minus. Situația paradoxală în care se află domeniul care produce peste 20% din PIB-ul țării

Programul de microindustrializare
Programul de microindustrializare

Despre Programul de microindustrializare

Înscrierile pentru Programul de microindustrializare au avut loc pe principiul primul venit-primul servit, iar recent Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat lista finală a cererilor înregistrate în cadrul măsurilor de sprijin, în ordinea transmiterii formularelor, cu evidențierea înscrierilor în limita bugetului alocat schemelor de ajutor, precum și a celor aflate în lista de așteptare, potrivit startupcafe.ro.

Aplicanții vor fi înștiințați să se prezinte la instituția de credit parteneră pentru care au optat, unde va fi realizată o preverificare a bancabilității. Dacă răspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va începe procesul de evaluare administrativă și de eligibilitate, care poate fi încheiat favorabil prin emiterea notificării de principiu la finanțare.

Creditul va fi acordat, însă, doar după verificarea finală a bancabilității, de către instituția de credit parteneră.

Mecanismul de finanțare prevede contractarea de credite de investiții de către antreprenori, de la băncile partenere ale programului:

  • Banca Transilvania
  • Alpha Bank România,
  • Banca Comercială Română,
  • CEC Bank,
  • Unicredit Bank.

Este prevăzută decontarea de către MEAT a 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minimă a creditului de investiții este de 250.000 lei.

Vezi și: Inedit! Se introduc autobuze amfibii pentru transportarea pasagerilor peste Dunăre între România și Bulgaria