- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste jumătate din românii care stau la bloc nu-și cunosc vecinii. Unu din trei locatari spune că a avut probleme „semnificative”

02 Mar, 21:36 • Andrei Alina
Cei mai mulți români, mai ales în București, locuiesc la bloc. Și char dacă locuiesc în același loc de mult timp, mulți români spun că nu-și cunosc vecinii și nici nu au avut probleme semnificative cu vreunul dintre ei.
Peste jumătate din românii care stau la bloc nu-și cunosc vecinii. Unu din trei locatari spune că a avut probleme „semnificative”

Mulți români cunosc cel mult numele vecinilor lor și, eventual, numele animalelor lor de companie. Circa 65% dintre români declară că nu-și cunosc vecinii deloc sau că îi cunosc în mică măsură, potrivit unui studiu citat de HotNews.ro.

Doar o mică parte dintre oameni își cunosc vecinii bine (27%) sau foarte bine (8%), conform unui studiu realizat de ONG-ul ÎntreVecini, cu scopul de a înțelege percepțiile și comportamentele celor care locuiesc în comunitățile de la bloc.

Citește și: Statistici îngrijorătoare: Jumătate dintre copiii din UE născuți de mame sub 14 ani sunt din România

„În copilăria mea, vecinul era o instituție resursă la care puteai apela atunci când e nevoie: cereai cu împrumut o cană de zahăr sau 100 de lei până la salariu și culmea le și primeai.

În plus, relațiile de încredere erau destul de puternice, nu degeaba atunci când plecai de-acasă le lăsai chiar și un set de chei de la casă.

În ultimii 30 de ani, lucrurile s-au schimbat și acum, cu greu ne știm (din vedere) vecinii. Despre încredere, e chiar și mai greu de vorbit. E de vină societatea? E de vină internetul? Este rezultatul individualismului care ne este servit de cele mai multe ori ca rețeta succesului? E normalitatea globalizării și rezultatul unui proces natural de reajustare a relațiilor într-un nou context socio-economic? E ceea ce ne dorim să dăm mai departe ca mod de socializare? Cred că toate câte un pic, și multe altele.

Mă bucur că cei de la ÎntreVecini vor să dezbatem aceste întrebări și să vedem ce și cum alegem să facem ÎMPREUNĂ. Pentru că relațiile dintre noi, și calitatea acestora, generează comportamentele care definesc o societate. Iar noi ne dorim ca România să fie o societate solidară, empatică și degrabă vărsătoare de iubire”, a declarat Gelu Duminică, Sociolog și Director executiv Agenția „Împreună”.

Citește și: Când intră următoarea tranșă de bani pe Cardurile sociale. Numărul beneficiarilor în 2024

 

Studiu – Românii vor competiții și activități comune cu vecinii de bloc

Întrebați ce motive i-ar determina să se cunoască mai bine unii cu alții, 68% dintre respondenți au menționat pe primul loc soluționarea unor probleme comune, pe locul doi dorința de a construi o comunitate mai strânsă (32%) și proiectele comune în cartier (32%), urmate fiind de ocaziile de socializare organizate în cartier (26%) și de interesul comun pentru activități sau hobby-uri (21%).

Totodată, respondenții au precizat că și-ar dori ca în blocul în care locuiesc să existe activități comunitare precum: activități comune pentru copii (31%), grătar comunitar (28%), seri de jocuri de societate (22%), seri de film în aer liber (21%), evenimente sportive (16%), concursuri sau competiții între vecini (14%) ori ateliere și cursuri (14%).