- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Piața imobiliară din 2023, în colaps! Harta prețurilor: topul localităților cu cele mai ridicate prețuri la apartamente

07 Jun, 17:44 • Constantin Cristina
Analiză în piața imobiliară 2023. Clujul rămâne pe primul loc cu cele mai mari prețuri la apartamente, urmat de București. Cererile au scăzut semnificativ.
Piața imobiliară din 2023, în colaps! Harta prețurilor: topul localităților cu cele mai ridicate prețuri la apartamente

Piața imobiliară arată semne de îngrijorare în 2023. Agenții imobiliari sunt de părere că oferta este mai scăzută decât cererea, iar românii nu-și mai permit să achiziționeze o locuință, a informat economedia.ro.

Citește și: Banca Centrală Europeană (BCE) avertizează: prețul locuințelor s-ar putea prăbuși

Piața imobiliară din 2023, în colaps! Harta prețurilor: topul localităților cu cele mai ridicate prețuri la apartamente

De asemenea, piața rezidențială merge spre colaps, deoarece accesul la credite este din ce în ce mai greu, după cum arată numărul tranzacțiilor tot mai scăzute. Dezvoltatorii nu mai au forță de a continua proiectele, dar să inițieze unele noi, dar proprietarii încă încearcă să țină tarifele destul de ridicate, sperând în continuare.

Platforma Imobiliare.ro arată că în primul trimestru s-a observat o cerere în scădere, dar și oferta a fost considerabil mai mică. Și platforma de analize de piață ValorEasy notează pentru T1 scăderi majore de tranzacții în T1.

„Deși cererea a scăzut drastic în ultima perioadă, din cauza prețurilor și a costurilor creditării tot mai mari, cererea nu a scăzut suficient de mult cât să inverseze polul de putere. Cererea, deși căzută, devansează cu mult oferta, care a scăzut la rândul ei. În timp ce cumpărătorii reflectă dacă să cumpere sau nu, dezvoltatorii și-au luat, la rândul lor, pauze de gândire”, arată o analiză a agenției Blitz Imobiliare.

prețuri-piața imobiliară
prețuri-piața imobiliară

Harta prețurilor: orașele cu cele mai mari prețuri

Clujul se află în vârf cu cele mai ridicate prețuri la apartamente. Pe poziția doi se află București, ulterior Constanța, orașul care a mai scăzut tarifele, comparativ cu anul precedent. Însă în Cluj și București, tarifele nu au scăzut, nu s-au menținut, ci au crescut cu 1-4%. Cluj a avut o creștere serioasă de 6,31% (130 de euro/mp).

București

În București tranzacțiile au scăzut cu 31,96%, situându-se la un nivel mai scăzut chiar decât nivelul din ianuarie, înregistrându-se doar 6.322 tranzacții. Prețul mediu la apartamentele de vânzare din București și-a continuat trendul de creștere pe anul 2023 până la 1.732 de Euro/mp, fiind mai ridicat cu +1,88% față de luna anterioară, mai ridicat cu +3,34% față de începutul anului și cu +1,29% mai mari față de luna aprilie a anului trecut, când erau la nivelul de 1.710 Euro/mp (diferență de 22 Euro/mp). La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 1.100 de euro în plus.

Cluj

În județul Cluj s-a înregistrat în luna aprilie 2.042 de tranzacții, cu 22,15% mai puține față de luna precedentă. În timp ce numărul de tranzacții a scăzut dramatic, prețurile la apartamentele de vânzare din Cluj au fost din nou pe trend de creștere după ce au scăzut timp de trei luni consecutiv. Indicele Blitz pe Cluj a avut o creștere cu 4,88% față de luna anterioară, de 1,2% față de începutul anului, și o creștere cu 6,31% față de perioada similară a anului trecut.

Prețul mediu pe metru pătrat la imobilele de vânzare, pe Cluj și vecinătăți, în luna aprilie 2023, a ajuns la 2.191 Euro/ mp, cu creștere de la 2.165 de Euro/mp cât era la începutul anului și de la 2.061 de Euro, cât era în luna aprilie anul trecut, înregistrând o creștere cu 130 de euro/mp. La un apartament de 50 de mp, această creștere anuală de preț înseamnă 6.500 de în plus.

Constanța

În județul Constanța conform ANCPI, în luna aprilie 2023, au avut loc 2.288 de tranzacții, cu +1,64% mai multe față de luna precedentă când au fost încheiate cu succes 2.251 de tranzacții. Județul Constanța este singurul județ unde numărul tranzacțiilor nu a scăzut. În municipiul Constanța, pe de altă parte, apartamentele au fost ofertate în medie cu 1.625 euro/mp, după o creștere moderată de preț de 2,46 % față de luna martie, și mai scumpe cu 5,86 față de începutul anului.

Prețurile în Constanța au fost mai mici chiar decât nivelul prețurilor din aprilie anul trecut, cu 2,34%, când erau la nivelul de 1.664 Euro/mp, adică mai ieftine 39 de euro/mp. La un apartament de 50 de mp, această scădere anuală de preț înseamnă 1.950 de euro mai puțin.

Alte articole: BCE: Prețurile locuințelor scad puternic, deși dobânzile cresc scandalos „Se majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare”