- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Planul ASF pentru a preveni scumpirea RCA după intrarea în insolvență a Euroins. Ce se va întâmpla cu tarifele

20 Mar, 09:08 • Andrei Alina
În urma scandalului Euroins, ASF propune plafonarea polițelor RCA la nivelul din martie 2022. De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este dispusă să renunțe la o taxă de 1% care trebuie plătită de asigurători.
Planul ASF pentru a preveni scumpirea RCA după intrarea în insolvență a Euroins. Ce se va întâmpla cu tarifele

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat vineri un pachet de măsuri pentru piața de asigurări, în urma intrării în insolvență a Euroins. Valentin Ionescu, directorul general sector Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, sâmbătă, la Digi24, că tarife asigurărilor auto RCA vor fi raportate la nivelul din martie 2022, iar ASF va renunța la o taxă de 1% care trebuie plătită de asigurători.

„Pachetul de măsuri a fost aprobat ieri. Va fi trimis luni dimineață la Ministerul de Finanțe. Este vorba de faptul că societățile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuții cu principalele societăți de asigurări ca pe următoarea perioadă să se raporteze la tarifele efectiv practicate din urmă cu un an de zile. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care își doresc să facă o poliță RCA, Autoritatea va renunța la taxa de 1% pe care a oprit-o asigurătorilor. Cam astea sunt principalele propuneri pe care noi luni le vom înainta Ministerului de Finanțe”, a spus Valentin Ionescu, la Digi 24.

Directorul din cadrul ASF spune că raportarea la tarifele din luna martie 2022 va fi obligatorie. „A fost o discuție cu asigurătorii să vedem care ar fi impactul atât pentru ei cât și pentru populație. Vrem să avem stabilitate pe piața RCA, nu vrem să mai crească tarifele pe această piață și atunci, în urma discuțiilor, acesta a fost rezultatul. Tarifele vor fi ceva mai mici față de anul acesta”, a mai precizat directorul sectorului de asigurări.

Citește și:Mesajul transmis de Euroins pentru toți șoferii din România! Compania a intrat în insolvență și este cutremur pe întreaga piață RCA!

 

Polițe RCA mai scumpe în 2023 după falimentul City Insurance

Unii români plătesc asigurări auto RCA și cu 40% mai scumpe comparativ cu finalul anului trecut, dacă își încheie acum o poliță, relevă datele analizate recent de Economedia. Scumpirile vin după ce anul trecut a fost declarat oficial falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, care ținea prețurile jos. Ceilalți asigurători au crescut imediat prețurile, anticipând preluarea clienților City Insurance care urmau să își schimbe asigurătorul. În plus, autoritățile au majorat și contribuțiile virate de firmele de asigurare la fondul de garantare a asiguraților, care se ocupă de despăgubirea păgubiților City Insurance.

Citește și: Nicolae Ciucă, declarații inedite despre plafonarea prețurilor RCA. „Guvernul poate interveni doar temporar”

În plus, ASF a publicat recent noi tarife de referință, valabile în 2023, care arătau că șoferii ar putea plăti tarife mai mari cu până la 40 la sută.