- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PNRR a fost modificat și aprobat de Comisia Europeană! Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii a fost eliminat!

21 Nov, 18:26 • Oprea Alina
În urma ședinței de marți, Comisia Europeană a aprobat modificările care au fost aduse Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Valoarea totală a acestuia este de 28,5 miliarde de euro!
PNRR a fost modificat și aprobat de Comisia Europeană! Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii a fost eliminat!

În decursul zilei de marți, Comisia Europeană a aprobat modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), care este în valoare de 28,5 miliarde de euro, acestea fiind cele transmise de către Ministrul Fondurilor Europene. Premierul României, Marcel Ciolacu, a postat pe pagina sa de Facebook pentru a afirma faptul că Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% in PIB cu privire la cheltuielile cu pensiile.

„Guvernul a onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile”. „Odată cu aprobarea modificării PNRR, scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070.”, a comunicat Marcel Ciolacu, potrivit celor furnizate de Digi24.

Ai putea fi interesat de : Premierul Marcel Ciolacu asigură românii: „În 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi”

Marcel Ciolacu, despre modificarea PNRR

„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Național de Redresare și Reziliență al României, de astăzi scăpăm definitiv de coșmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la înghețarea punctului de pensie până în 2070.
PNRR
PNRR
Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experții Bancii Mondiale și ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari.
Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit și au muncit la fel și asigurăm garanția că veniturile pensionarilor vor putea crește și în viitor, corelate în mod legitim cu performanța economică a țării.
Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!”, a comunicat Premierul României, Marcel Ciolacu, prin intermediul paginii sale de Facebook, conform sursei citate.

PNRR include și capitolul REPowerEU

Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR). Totodată, forma sa modificată include și capitolul REPowerEU, potrivit celor comunicate de Ministerul Fondurilor Europene. Alocarea PNRR este, la momentul actual, de 28,5 miliarde de euro, ceea ce semnifică 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi. Pe lângă acestea, sunt acoperite 66 de reforme și 111 investiții. Ministrul Adrian Câciu a transmis că limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată.

„Un succes mare pentru România şi pentru corecta gestionare şi prioritizare a investiţiilor din PNRR. Am reaşezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziţia verde, digitală, asistenţa medicală, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi protecţia socială, transporturile, educaţia şi, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenţi cu banii statului, dar prompţi în accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea României.

Adrian Câciu despre PNRR
Adrian Câciu despre PNRR

Le mulţumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine şi au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziţia în faţa partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului şi cuvântul nostru dat în faţa Comisiei au credibilitatea necesară şi suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcţie sustenabilă şi responsabilă.”, a comunicat Adrian Câciu, conform sursei citate.

România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro cu ajutorul REPowerEU. Capitolul acesta semnifică două noi reforme şi şapte investiţii care sunt axate pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, creşte alocarea fondurilor pentru tranziţia digitală a ţării, de la 20,5%, la 21,8%, precizează MIPE. Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro.

De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare. Totodată, în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii. La începutul lunii decembrie urmează aprobarea revizuirii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României în cadrul ECOFIN – Consiliul miniştrilor de finanţe, urmând ca, apoi, să fie emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.

Ai putea fi interesat și de: Vești incredibile! Va fi construit cel mai mare parc fotovoltaic în orașul Bistrița și finanțat prin PNRR!