- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Polițele RCA s-ar putea scumpi și cu 40%, acuză transportatorii. Reacția COTAR după modificările anunțate de ASF

04 Mar, 17:45 • Adrian Popovici
Reprezentanții COTAR au transmisfaptul că șoferii din România se vor confrunta cu costuri mai ridicate pentru polițele RCA. Ei au dezvăluit că propunerile recente ale ASF pentru modificarea Legii RCA vor conduce la creșteri de tarife. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat un set de propuneri de modificare a modalității de stabilire a prețurilor polițelor RCA.
Polițele RCA s-ar putea scumpi și cu 40%, acuză transportatorii. Reacția COTAR după modificările anunțate de ASF

Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportorilor Autorizați din România (COTAR) susțin că șoferii din România se vor confrunta cu costuri mai mari pentru polițele RCA. Conform lor, propunerile recente ale ASF pentru modificarea legii vor conduce la creșterea tarifelor. ASF a prezentat un set de propuneri de modificare a modalității de stabilire a prețurilor polițelor, transmite Capital.

Reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) au subliniat că aproximativ 80% dintre propunerile prezentate vor rezulta într-o creștere a tarifelor asigurărilor auto cu 30-40%. De asemenea, aceștia au menționat că există o intenție de reducere a claselor de bonus, astfel încât beneficiile să nu mai fie solicitate în mod frecvent. Reprezentanții au remarcat că în ultimii 7 ani nu s-a acordat niciun fel de bonus.

„ASF pregăteşte acum modificări legislative pentru a elimina până şi posibilitatea de a avea reduceri de preţ pentru poliţele RCA. (…) Autoritatea trebuie să fie trasă la răspundere, pentru modul evident în care favorizează asigurătorii, prin modificarea legislativă.

Putem spune că 80% din propunerile actuale de modificare a legii 132/2017 vor duce la creşterea preţurilor pentru poliţele RCA cu 30-40%! Care va fi beneficiul asiguraţilor – aproape 9 milioane de plătitori captivi în legea 132/2017? Toate aceste propuneri vin de la asigurători şi aceştia s-au străduit permanent, în ultimii ani, să le transforme în lege, cu ajutorul conducerii ASF.

Le recunoaştem, pentru că le-am mai văzut. Scăderea claselor de bonus este visul lor de a ne arunca direct în malus, astfel încât să nu mai putem cere vreun bonus care oricum nu ni s-a dat absolut deloc în ultimii 7 ani”, transmite COTAR.

Te-ar putea interesa și: Piața RCA, amenințată de ASF și în 2024. Amenzile de circulație ar putea dubla tarifele polițelor

RCA. Foto arhivă
RCA. Foto arhivă

Cu ce propuneri pentru modificarea RCA ar veni ASF?

Conform comunicatului de presă emis de către COTAR, se dezvăluie câteva dintre propunerile ASF. În primul rând, se menționează că șoferii ar putea pierde reducerea de 50% a prețului poliței RCA dacă nu își reînnoiesc asigurarea în decurs de 30 de zile. Această măsură se aplică și pentru motocicliști.

„Iată cum vă vor afecta, dacă sunteţi şofer în România: Dacă uitaţi să vă reînnoiţi poliţa RCA în 30 de zile, pierdeţi bonusul (reducererea de preţ) acumulat în decursul anilor. „Nerespectarea continuităţii obligaţiei de asigurare RCA pentru o perioadă mai mare de 30 de zile” – Art. 2, punctul 10, litera e.

Concret, dacă aţi reuşit să obţineţi în cel puţin 4 ani de condus ireproşabil o clasă de bonus 8, care presupune o reducere de 50% a preţului la RCA, dar nu vă reînnoiţi poliţa RCA în decurs de 30 de zile de la expirarea acesteia, pierdeţi bonusul (reducerea de preţ de 50%) acumulat în toţi aceşti ani. E valabil şi pentru motociclişti, deşi circulă doar câteva luni pe an, dar ar trebui să plătească RCA şi pentru lunile de iarnă”, transmite COTAR.

COTAR atrage atenția că aceste modificări permit companiilor de asigurări să interpreteze orice abatere a șoferilor în funcție de propriile lor standarde. Această flexibilitate poate duce la creșterea tarifului poliței , cu consecința pierderii bonusului de reducere.

O altă propunere prezentată este eliminarea opțiunii de a achiziționa o poliță pentru o singură lună, limitându-se la variantele pentru 3, 6 sau 12 luni. COTAR consideră că această măsură restrânge libertatea de alegere a șoferilor, fără o justificare clară. Ei suspectează că, în spatele acestei modificări, ASF își dorește o standardizare a pieței, ignorând nevoile reale ale clienților. Mai mult, există îngrijorări că asigurătorii ar putea oferi polițe pe 3 și 6 luni la prețuri similare sau chiar mai mari decât cele pentru 12 luni, fără nicio garanție că acoperirea și serviciile oferite vor fi echivalente.

Citește și: Polițele RCA s-ar putea ieftini din toamnă. Ce schimbări pregătește Autoritatea de Supraveghere Financiară