- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Președintele Iohannis, adevărul despre situația economică din România. „Avem toate premisele pentru a reuşi să realizăm modernizarea României”

05 Apr, 23:18 • Lupu Alexandra
Klaus Iohannis vorbește despre avantajele competitive de care beneficiază România. Șeful statului precizează că viitorul economic depinde de capacitatea de a ieși din modelele tradiționale, dincolo de provocările actuale.
Președintele Iohannis, adevărul despre situația economică din România. „Avem toate premisele pentru a reuşi să realizăm modernizarea României”

Klaus Iohannis a făcut declarații inedite pe parcursul zilei de astăzi, în cadrul evenimentului „110 ani de excelență academică”, organizat de Academia de Studii Economice din București. Șeful statului a punctat în mai multe rânduri care sunt avantajele competitive pe care le deține România, relatează stiripesurse.ro.

Klaus Iohannis, dezvăluiri despre situația României

În cadrul evenimentului „110 ani de excelență academică” organizat la Academia de Studii Economice, Iohannis a dat declarații inedite despre situația economică din țară. Concret, președintele a spus că România este dotată cu foarte multe avantaje competitive, de la digitalizare și până la profilul din plan regional și global sau tranziția verde.

Șeful statului precizează că toate aceste beneficii ar putea fi valorificate mai bine, totul prin utilizarea eficientă a fondurilor europene. Iohannis a spus că, dincolo de provocările din sfera economică, România are toate premisele de care are nevoie pentru un proces de modernizare optim. Mai mult decât atât, președintele a confirmat că economiștii văd multe oportunități de progres și dezvoltare în viitor.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Întâlnire crucială la București. Klaus Iohannis va găzdui o reuniune trilaterală cu Olaf Scholz și Maia Sandu

Iohannis a spus în următoarele rânduri că viitorul economic al țării depinde considerabil de abilitatea statului de a ieși din tiparele tradiționale. Concret, perspectivele ar putea părea promițătoare, în măsura în care țara s-ar orienta către politicile sustenabile, competitivitate și investiții. Șeful statului a precizat că reformele adoptate în ultimii ani arată că suntem pe drumul cel bun.

„România beneficiază astăzi de importante avantaje competitive – fie că vorbim despre digitalizare şi tranziţia verde, fie că ne referim la profilul nostru în plan regional şi global, care a crescut consistent prin reaşezarea hărţii schimburilor comerciale şi a accesului la resurse. Toate aceste avantaje pot fi mai bine valorificate prin utilizarea eficientă a volumului fără precedent al fondurilor europene de care ţara noastră beneficiază. Avem toate premisele pentru a reuşi să realizăm modernizarea României.

Dincolo de provocările actuale sau mai degrabă în ciuda acestora, economiştii văd şi oportunităţi de progres şi dezvoltare. Am convingerea că viitorul economic al României depinde decisiv de capacitatea de a ieşi din tiparele modelelor tradiţionale, axate pe termenul scurt şi preponderent pe consum, în favoarea politicilor sustenabile, axate pe investiţii şi competitivitate. În acest sens, reformele şi investiţiile de anvergură pe care România şi le-a asumat pentru anii următori arată că suntem pe drumul cel bun.

Avem însă nevoie de stabilitate şi încredere în acest parcurs. Astfel, sunt esenţiale implicarea activă şi responsabilă a specialiştilor din domeniul economic, dar şi cooperarea cât mai bună cu mediul de afaceri, comunitatea academică şi ceilalţi parteneri de dialog social”, spune președintele.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Iohannis a ținut în mod special să felicite Academia de Studii Economice pentru inițiativa preluată. În continuare, președintele a subliniat importanța educației economice și financiare în România, mai ales în contextul actual. Șeful statului declară că, pentru a merge în continuare în direcția modernizării, țara trebuie să se bazeze pe întregul potențial pentru orientarea constructivă la nivelul deciziilor de politică economică.

„În acest sens, şcolile de afaceri puternice şi ştiinţa economică veritabilă îşi vor dovedi încă o dată valoarea, prin susţinerea mediului antreprenorial şi a dezvoltării economice sustenabile.

Pe acest drum al dezvoltării, economiştii au obligaţia de a fi nu doar bine pregătiţi în plan profesional, ci preocupaţi constant de implicaţiile deciziilor lor, conştienţi de importanţa esenţială a politicilor economice şi a rolului unor specialişti integri, animaţi de ambiţie şi viziune în a prefigura cât mai avantajos viitorul economic”, completează președintele.

Citește și: Cine va fi viitorul președinte în 2024? Au fost anunțate șansele pe care le au Kovesi sau George Simion, dar și lista candidaților care l-ar putea înlocui pe Klaus Iohannis