- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți 14 septembrie. Șoferii plătesc azi mai puțin pentru motorină, însă prețul benzinei crește din nou

14 Sep, 10:13 • Bumbeneci Diana
Motorina se ieftineşte, însă benzina se scumpeşte. Preţul carburanţilor în România, astăzi, 14 septembrie 2023 a fost actualizat.
Preț carburanți 14 septembrie. Șoferii plătesc azi mai puțin pentru motorină, însă prețul benzinei crește din nou

Benzina se scumpeşte uşor, iar motorina standard este în scădere faţă de ziua anterioară, însă diferențele nu sunt foarte mari. Carburanţii se scumpesc marţi, după ce preţul lor a stagnat mai multe zile la rând.

Unde se găsesc cei mai ieftini carburanți

Cât despre benzina standard, cea mai ieftină costă joi 7,20 de lei faţă de 7,17 lei cât era luni şi se găseşte la mai multe staţii Lukoil din Bucureşti. La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 7,21 lei și 7,45 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,68 lei la 8,10 lei. Cea mai ieftină motorină standard costă joi 7,46 lei faţă de 7,47 lei litrul cât era luni, şi se găseşte la o staţie Rompetrol din Bucureşti.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,49 lei și 7,67 lei. Motorina premium costă 7,87 lei litrul cea mai ieftină, preţul ajungând până la 8,17 lei.

Ai mai putea citi și: Un nou job cucerește românii. Venituri de 1000 de euro pe lună, tichete de masă, abonamente și al 13-lea salariu

Carburanți
Carburanți

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Cum sunt calculate prețurile pentru carburanți

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Prețul combustibilului la benzinării urmează același model ca și prețul internațional al benzinei și motorinei, dar diferă cu câteva zile: Consiliul Concurenței a constatat în urma studierii modului în care sunt transmise prețurile pe piață.

Ca urmare, atunci când prețul internațional al benzinei și motorinei crește, crește și costul combustibilului la pompă în România, când prețul scade, costul la pompă scade.

Multe dintre modificările de preț la pompă au loc în decurs de o săptămână, se remarcă creșterea și scăderea prețului standard internațional Platts.

Vezi și: Carburanții se scumpesc din nou pe 13 septembrie! Cât costă astăzi benzina și motorina

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult