- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preț carburanți, 20 martie. Se anunță noi scumpiri!

20 Mar, 09:23 • Fundeanu Madalina
Preț carburanți astăzi, 20 martie 2024. Benzina și motorina devin mai scumpe!
Preț carburanți, 20 martie. Se anunță noi scumpiri!

Află care este prețul carburanților în România, pe data de 20 martie 2024. Benzina se scumpeşte din nou, pentru a doua zi la rând, iar preţul motorinei creşte şi el, conform Antena 3 CNN.

Preț carburanți astăzi, 20 martie 2024

Cea mai ieftină benzină standard costă miercuri 7,05 lei litrul, faţă de 7,03 cât era marţi, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, sector 5. La restul stațiilor din Capitală, benzina standard se găsește la prețuri între 7,06 şi 7,27 lei, în uşoară creştere.

În ceea ce privește benzina premium, prețurile variază de la 7,56 lei la 7,91 lei, preţuri în stagnare faţă de ieri.

Prețul minim pentru motorină standard, în București, este miercuri de 7,38 lei litrul, faţă de 7,34 lei litrul cât era marţi, și se găsește la o stație Socar din București, Str. Vasile Lascăr, nr. 141A. Preţul maxim ajunge la 7,65 lei litrul, în stagnare faţă de ziua de ieri.

Prețul pentru motorină premium este între 7,76 lei litrul şi 8,15 lei, de asemenea, în creştere uşoară faţă de ieri.

Cu un an în urmă, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Te-ar putea interesa și: Categoriile de români care vor primi noi ajutoare înainte de Paște. Ce se poate cumpăra cu aceste tichete

Petrom, carburanți
Petrom, carburanți

De ce se modifică prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție asemănătoare cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile carburanților.

Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Astfel, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Vezi și: A început greva poștașilor! Românii NU pot accesa serviciile Poștei Române