- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul ouălor în 2024. Deși în scădere față de 2023, române la un nivel aproape dublu față de cel din 2021

18 Apr, 20:05 • Adrian Popovici
Preţul ouălor în România, la poarta fermei, a scăzut cu peste 15% faţă de perioada similară a anului trecut. Această scădere este mai mare decât media Uniunii Europene
Prețul ouălor în 2024. Deși în scădere față de 2023, române la un nivel aproape dublu față de cel din 2021

O analiză recentă arată că preţul ouălor în România, la poarta fermei, a înregistrat o scădere de peste 15% faţă de perioada similară a anului trecut. Cei care au făcut acest studiu, explică faptul că acest nivel este mai mult decât media Uniunii Europene, transmite Economedia.

Conform analizei realizate de Comisia Europeană, după o creștere anuală de peste 37% în 2023, prețul ouălor a fost în scădere, atât în România, cât și în celelalte state membre. În țara noastră, se înregistrează cel mai mic preț din noiembrie 2023.

Singura excepție notabilă este Estonia, unde prețul ouălor  a crescut cu 22,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se estimează că producția de ouă în UE va înregistra o ușoară creștere de 0,7% față de anul precedent, ajungând la 6,8 milioane de tone, datorită unei creșteri în majoritatea statelor membre. În contrast, România se află printre excepții, fiind anticipată o scădere cu 1,4% a producției, conform sursei citate.

„Reducerea preţurilor la ouă în UE este influenţată şi de scăderea costurilor cu furajele. La nivelul UE, costurile cu cerealele şi proteinele din hrana păsărilor au scăzut la 34 euro per 100 de kilograme de produs de la 73 euro cu un an în urmă. De altfel, în februarie anul acesta s-au raportat cele mai mici costuri medii din ianuarie 2020. Tradiţiile legate de sărbători pot influenţa semnificativ traiectoria de consum pentru alimente specifice, cum ar fi ciocolată sau ouă”, arată Radu Puiu, analist financiar.

Prețul ouălor în 2024. Deși în scădere față de 2023, române la un nivel aproape dublu față de cel din 2021
Prețul ouălor în 2024. Deși în scădere față de 2023, române la un nivel aproape dublu față de cel din 2021

Te-ar putea interesa și: Se apropie criza? Prețurile cresc de la lună la lună. Zahărul, ouăle și medicamentele, în topul scumpirilor

Cum evoluează prețul ouălor la nivel global?

Preţul ouălor atinge cote aproape record în multe părţi ale lumii, reflectând o piaţă bulversată de epidemii, cerere mare şi costuri în creştere pentru fermieri, potrivit analizei. Una dintre principalele vinovate este gripa aviară. În 2020, au fost semnalate focare ale acestei boli respiratorii letale în Europa, Africa și Asia, iar în 2021 s-au extins și în America de Nord. Doar în 2022, conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 131 de milioane de păsări domestice din întreaga lume au fost afectate.

„În Europa, preţul ouălor e cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut, dar sunt încă aproape duble faţă de cele din 2021. Producţia de ouă a crescut faţă de nivelurile din urmă cu un an, însă ouăle au un tipar sezonier. Având în vedere că Paştele catolic a fost mai devreme decât de obicei în acest an, s-a observat o tendinţă ascendentă a preţurilor mai devreme decât în mod normal în statele catolice.

În mod obişnuit, după sărbătorile de Paşte, când cererea se normalizează, preţurile ouălor au tendinţa de a scădea. Această perioadă post-sărbători este importantă pentru observarea tendinţelor de stabilizare a preţurilor într-un context de producţie afectat de perturbaţii sanitare”, se mai arată

Citește și: Paşte 2024. Preţuri record la iepuraşii şi ouăle de ciocolată, pe fondul creşterii cotaţiilor la cacao

Tags: