- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primăria Capitalei își face de cap! Instituția vrea să contracareze un împrumut de 156 de milioane de lei. Ce prevede proiectul

07 May, 10:31 • Constantin Cristina
Primăria Capitalei vrea să contracareze un împrumut în valoare de 156 milioane de lei, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în ședința de marți a Consiliului General al Capitalei. În ce fel vor fi folosiți banii?
Primăria Capitalei își face de cap! Instituția vrea să contracareze un împrumut de 156 de milioane de lei. Ce prevede proiectul

Primăria Capitalei anunță că vrea să contracareze un împrumut în valoare de 156 de milioane de lei. Deocamdată acesta este doar un proiect de hotărâre, iar în ședința de marți a Consiliului General al Capitalei urmează să fie dezbătut, a notat ziare.com.

Vezi și: Sistemul sanitar are bugetul dublat, dar pacienții nu au acces mai rapid la serviciile medicale. Oamenii așteaptă luni de zile pentru investigațiile medicale

„Se aprobă contractarea şi/sau garantarea unei/unor finanţări rambursabile interne în valoare totală de până la 156.463.189.10 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani”, prevede proiectul.

Primăria Capitalei își face de cap! Instituția vrea să contracareze un împrumut de 156 de milioane de lei

Banii vor fi folosiți pentru refinanțarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul II al anului 2023, aferente finanțărilor rambursabile contractate de Municipiul București.

De asemenea, autoritățile locale au dreptul de a contracara împrumuturi pentru refinanțarea datoriei publice locale, se arată în raportul de specialitate.

primăria Capitalei
primăria Capitalei

Aceste împrumuturi sunt exceptate de la plafoanele individuale şi globale de contractare şi trageri pentru unităţile administrativ-teritoriale aprobate anual prin legea plafoanelor.

Se menţionează că bugetul local al Municipiului Bucureşti are un grad „redus” de îndatorare. Este vorba despre un grad de îndatorare anual de 14,2% aferent anului 2023, comparativ cu limita de îndatorare de 30% din veniturile proprii prevăzută în legislaţie.

Mai mult, aprobarea ordonanței de urgență în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare a fost amânată. Acest lucru înseamnă că Guvernul nu începe tăierile bugetare. Anumite surse au prezentat două motive care au dus la punerea în așteptare a deciziei Executivului.

Potrivit unor surse, Guvernul nu începe reducerea cheltuielilor bugetare, tocmai pentru că Ministerul de Finanțe nu a prezentat analiza cerută de către reprezentanți. Totodată, deciziile sunt puse în așteptare și pentru că nu s-a purtat o discuție la nivelul coaliției de guvernare despre respectiva analiză.

Alte articole: Guvernul nu începe tăierile bugetare! Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor este pusă în așteptare. Motivul amânării