Salina Praid, una dintre cele mai importante exploatări de sare din România, se confruntă din nou cu probleme majore, deși în februarie 2025 Guvernul a aprobat un plan de investiții de 10 milioane de lei destinat consolidării și prevenirii deteriorărilor în zona afectată de infiltrații.
Te-ar mai putea interesa și: Inundațiile de la Salina Praid forțează România să ceară ajutor european. Raed Arafat: O a doua opinie poate aduce valoare
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a declarat în cadrul unui briefing de presă că această situație a fost anticipată încă din primele luni ale anului și că, în ciuda aprobării și demarării lucrărilor, evenimentul natural din mai a impus o oprire forțată. El a spus că, la ordinul vicepremierului Cătălin Predoiu, Corpul de Control al Primului Ministru efectuează o anchetă amplă pentru a evalua întreaga situație și pentru a identifica atât cauzele tehnice ale incidentului, cât și eventualele responsabilități administrative privind întârzierea intervențiilor. Ministrul a asigurat că persoanele vinovate vor fi identificate și trase la răspundere foarte rapid.
„Domnul Cătălin Predoiu a dispus Corpului de Control al Primului ministru să efectueze o acţiune clară la toate entităţile implicate în acest subiect, ea se desfăşoară începând cu ziua de luni, toţi ce care au legătură cu acest subiect prezintă documente. Aşteptăm răspunsul la această temă. (…) Este evident că se vor lua măsuri foarte clare în urma acţiunii Corpului de Control al Primului Ministru”, a declarat, miercuri, la briefingul de după şedinţa de Guvern, ministrul Economiei, Bogdan Ivan.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a reafirmat poziția fermă a Guvernului și a precizat că toate instituțiile implicate, inclusiv cele aflate în subordinea Ministerului Mediului, colaborează în cadrul investigației. El a atras atenția că problemele Salinei Praid au o istorie îndelungată, cu multiple cauze tehnice complexe, iar deteriorarea actuală este rezultatul unor decenii de neglijență și lipsă de intervenții sistematice. Fechet a punctat că aceste fragilități datează încă din anii ’70, iar infrastructura învechită și lipsa unor măsuri preventive adecvate au dus la criza actuală.
Verificările nu vizează doar compania Salrom, care administrează exploatarea sării, ci și agențiile din cadrul Ministerului Mediului responsabile de gestionarea resurselor și a infrastructurii subterane. Ministrul Economiei a menționat că după aprobarea planului în februarie, în luna mai a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor, dar intervențiile au fost oprite de viitura care a pus în pericol personalul și utilajele, necesitând evacuarea lor de urgență.
„Sunt convins că foarte rapid cei vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat la Praid vor fi traşi la răspundere, nu am niciun dubiu în legătură cu acest fapt”, a declarat Fechet.
În paralel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a clarificat că DSU nu este responsabil cu prevenția unor astfel de evenimente, ci doar cu gestionarea situațiilor de urgență după ce acestea se produc. El a indicat că prevenția trebuie asigurată de instituțiile specializate în domeniile resurselor naturale, mediului și infrastructurii.
„Eu pot să vă spun doar – pentru că sunt ministru de cinci luni de zile – în luna februarie am aprobat un plan de investiţii de 10 milioane de lei pentru acele lucrări care să evite această situaţie, în preajma vechii mine a Salinei Praid, s-au derulat procedurile de achiziţie, în luna mai s-a semnat contractul şi oamenii au început să lucreze, iar în baza acelui contract se lucrează acolo.
Din nefericire, a fost acea viitură la începutul lunii care a făcut ca atât muncitorii, cât şi utilajele să fie salvate în ultima clipă şi să plece de pe acel teren”, a afirmat Ivan.
Te-ar mai putea interesa și: Comitetul Județean ia măsuri urgente după inundațiile de la Salina Praid. Nicușor Dan cere studiu de salvare și compensări pentru angajați