- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Problemele de piața energiei au lovit puternic producția industrială în 2023. INS anunță o scădere de 4,9%

14 Feb, 14:21 • Adrian Popovici
Conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică (INS), în anul 2023, producția industrială a înregistrat o scădere cu 4,9% , în comparație cu anul precedent, 2022. Această diminuare este atribuită în principal declinului în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze naturale, apă caldă și aer condiționat, precum și în sectorul industriei prelucrătoare.
Problemele de piața energiei au lovit puternic producția industrială în 2023. INS anunță o scădere de 4,9%

Conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică (INS), în anul 2023, producția industrială a înregistrat o scădere cu 4,9% , în comparație cu anul precedent, 2022. Această diminuare este atribuită în principal declinului în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze naturale, apă caldă și aer condiționat, precum și în sectorul industriei prelucrătoare, transmite News.ro.

„În anul 2023, comparativ cu anul 2022, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 4,9%, din cauza scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-9,2%) și industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 1,9%”, arată datele INS.

În decembrie 2023, producția industrială (calculată pe serie brută) a înregistrat o scădere de 16,4% față de luna anterioară, pe fondul declinului înregistrat în industria prelucrătoare (-21%) și în industria extractivă (-6,5%). În același timp, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze naturale, apă caldă și aer condiționat au înregistrat o creștere de 9,9%.

 

Image with Dacia Groupe Renault Pitesti

Te-ar putea interesa și: Director Ford România, despre lipsa unei infrastructuri moderne în România: „Pune o presiune pe întreaga economie și industrie auto”

Producția industrială, în scădere

Comparativ cu aceeași lună din anul precedent, producția industrială (măsurată în serie brută) a înregistrat o scădere semnificativă de 6,8%. Declinul a fost determinat de performanțele negative înregistrate în cele trei sectoare industriale majore: industria prelucrătoare a scăzut cu 7,4%, industria extractivă cu 5,8%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze naturale, apă caldă și aer condiționat au consemnat o reducere de 4,1%.

Producția industrială, după ajustarea pentru variațiile în numărul de zile lucrătoare și pentru efectele sezonalității, a înregistrat o scădere de 2,3% în comparație cu perioada anterioară. Această descreștere a fost influențată de performanța negativă înregistrată în mai multe sectoare ale economiei. Astfel, industria extractivă a consemnat un declin semnificativ de 4,8%, reflectând o reducere semnificativă în procesul de extracție a resurselor naturale.

De asemenea, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze naturale, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 3,4%, ceea ce indică o diminuare în oferta de servicii energetice și de utilități. În același timp, industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 2,5%, semnalând o diminuare în producția de bunuri manufacturate. Aceste tendințe negative în producția industrială ajustată reflectă anumite provocări și dificultăți întâmpinate în sectoarele cheie ale economiei în perioada analizată.

Citește și: Azomureș suspendă din nou producția de amoniac și îngrășăminte! Impactul negativ asupra industriei și a agriculturii românești

Tags: